onsdag 12 september 2007

Ta reda på konsekvenserna av vårdnadsbidraget i din kommun

Jag har tidigare bloggat om förslaget om vårdnadsbidrag. Idag redovisar DN hur kommunerna kommer att agera. Allianskommunerna inför det. S kommunerna inte, utan väljer nog att satsa på förskolan i stället. Men förslaget möter kritik också internt. Min vän Mats Fäldt (m) i Tyresö tvingas nu av regeringen att försämra det system man redan har i kommunen och upprörs över det. Staten och Reinfeldt styr.

I Huddinge lade vi sossar en interpellation i fullmäktige. Det fanns många skäl till det. Regeringen har inte gjort några konsekvensbeskrivningar av ett införande utan lämnar det till kommunerna. Självklart fattar man inte beslut utan att veta vad man gör! Därför vill vi att Huddinge tar reda på varför t.ex. systemet avskaffar i Norge. Vi vill också veta hur det påverkar förskolans verksamhet och vilka konsekvenser det får för jämställdheten. Vi ställer tre frågor:

  1. Avser majoriteten lägga förslag till fullmäktige om införande av vårdnadsbidrag i Huddinge kommun?
  2. Vilka effekter får detta för kvaliteten i förskolan i Huddinge kommun?
  3. Avser du ta initiativ till en lokal uppföljning av hur systemet med vårdnadsbidrag påverkar jämställdheten?

Jag tycker nog att alla kommuner borde redovisa detta. Kanske något för partivänner att ta efter i den egna kommunen? Det finns också underlag på partiets hemsida att ta del av.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer:

Mattias sa...

... men dte blir ju inga nettokostnader för kommunen! det finns väl ingen motsättning mellan att satsa på förskolan och på vårdnadsbidrag. Istället kan det ju vara så att vårdnadsbidraget lättar på trycket något för kommuner som inte lyckas erbjuda tillräckligt med platser inom barnomsorgen. Var det något som skapade tryck på barnomsorgen var det marxta... flåt, maxtaxan

Monika sa...

Vem, utom de rika, har råd att leva på 3000 kronor i månaden? ¨
Samma resonemang som vanligt från högern och alliansen.
Den som är arbetslös är lat, den som är sjuk inbillar sig och den som arbetar för sin försörjning är uppenbarligen elak mot sina barn.
Det är ju vi som måste arbeta för att ha till mat och hyra som får betala även för dessa hemmalyxare! För det är en lyx att kunna smita undan från försörjningsarbete!
Fy fan! Jag vill ha nyval NU!

Lotta Grönblad sa...

Peter, kan jag sno dina frågor rakt av till en strängnäsinterpellation? / Lotta

Peter Andersson sa...

mattias
tänke först att jag hade missat en skatteväxling i "reformen". Men så är det ju inte. Staten tar inga kostnader. KOmmunen står för kalaset.
Så här skriver regeringen i frågor o svar på hemsidan:
Hur mycket kommer vårdnadsbidraget att kosta?
Vårdnadsbidraget medför inga statsfinansiella kostnader.

Vad kommer vårdnadsbidraget att kosta för kommunerna?
Kostnaderna i kommunerna totalt sett beror på hur många kommuner som inför vårdnadsbidrag. Kostnaden för en enskild kommun beror dels på hur många som utnyttjar vårdnadsbidraget och dels på vilka kostnader kommunen har för den barnomsorg som barnen annars skulle använda. Detta varierar från kommun till kommun.

Det är klart att det då finns en motsättning när 3,5 miljard ska tas till vårdnadsbidrag ur samma kassakista som betalar förskolan. Tror du att man höjer skatten för att finansiera?

Sen..om man ser till att barn inte utestängs från förskolan av ekonomiska skäl genom maxtaxan så är det i grunden inget problem...visst har vi haft svårt att hänga med utbyggnaden men i grunden en god investering.

Som framgår av regeringens argumentation när det gäller andra bidrag kostar det och innebär att samhället förlorar intäkter som skapas av arbete. Det riskerar vi också med vårdnadsbidraget. Därtill är det väl viktigt att försöka beskriva konsekvenser av en "reform" som ger så patetiskt lite till den som är hemma...

Peter Andersson sa...

Tack för kommentarerna Monika. Håller med dig,.

Lotta. Mejlade dig om det..men SJÄLVKLART :)
P

Migrapolis sa...

Varför ska obligatoriet om en god kollektiv och socialdemokratisk uppfostran á la Alva Myrdal avskaffas. Nu har allt Alliansen gått för långt, tänk om några barn skulle växa upp och lära sig tänka och, hemska tanke, lära sig tänka kritiskt och avslöja "den svenska modellen".

Peter Andersson sa...

migrapolis....du har tydligt en annan utgångspunkt :) Förskola OCH världens bästa föräldraförsäkring är en ganska genial idé. Möjligen kan väl tilläggas att utbyggnaden av förskolan svarat mot det som lokalt förtroendevalda oftast möter: krav på plats. Det snarare än rop på bidrag.