lördag 29 september 2007

Gigantiskt moderatsvek om skatteutjämningen

Som sosse ställer jag upp på solidariteten mellan landets olika delar. Visst kan en hel del göras för att bättre ta hänsyn till exempelvis Stockholmsregionens kostnadsläge. Men det är inte vänstersidan i politiken som nu har ansvaret. Det är moderaterna och alliansen. Och just i den frågan är moderaterna på väg att begå ett av sina största valsvek.

Skatteutjämningssystemet löper amok när det gäller vår region
Chris Heister i landstinget den 3 mars 2003

Moderaterna i Stockholm, och inte minst Chris Heister, har under fyra år satt bilden av att moderat seger i riksdagsval och landstingsval ska ge många miljarder till Stockholmsregionen. Visst: det har varit knäpptyst länge om att allianspartierna under många år riksdagen, bland annat under ledning av Fredrik Reinfeldt som gruppledare i finansutskottet, har skrivit ihop sig i kompromisser i frågan och där betonat vikten av att systemet finns kvar. De mediala skriken mot socialdemokratin har länge varit tomma ord.

Så sent som inför budget 2007 fick regionen en positiv utdelning genom förändringar i systemet. Men de kanske 300 miljoner som landstinget gick plus den gången var inte ens en tiondel av det Chris Heister lovat under många år. Med det förslag som nu presenterats, bla redovisat i DN och Svd, förlorar landstinget åter, den här gången ca 80 miljoner.

Nu är det dock "skarpt läge" för Chris Heister. Hon har fått den regering som skulle ge miljarder till Stockholm. Hon har makten i den landstingsledning som skulle fördela detta till vård och kollektivtrafik. Hon har ingen annan än sig själv att skylla på längre. Egentligen är löftena så omfattande och sveket så stort att det borde rendera sparken på stört. Jag tror dock inte att det händer. Frågan är tekniskt komplicerad, det finns ett stort stöd för att vi tar gemensamt ansvar för vård och omsorg i hela landet. Men sveket kvarstår trots detta. Hur kommer Chris Heister nu att agera? Det går inte längre att skylla på socialdemokraterna.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Moderatsvek?

Det förslag du talar om är lagt av en utredare som tillsattes av den socialdemokratiska regeringen med direktiv från den socialdemokratiska regeringen.

Alliansen har i budgeten sagt att en ny översyn av utjämningssystemet skall göras

Peter Andersson sa...

hej Per
Ja, om man under fyra år ger intryck av att en ny alliansregering avskaffar utjämningen och att landstinget ska få behålla miljarder...och så blir resultatet drygt 300 miljoner..då är det valsvek. Den utredning som nu lägger förslag är nästa steg. Helt omvänd riktning mot det m i landstinget talat om.... Förvisso äldre utredning och förvisso kan regeringen göra tvärt om, men inte så sannolikt att det blir några dramatiska förändringar, kanske. I bästa fall noll för stockholm. (jämfört med "miljard-plusset)

Som jag skriver så har nämligen "upproret" mot utjämningen varit en i media och en helt annan i finansutskottet. (kolla gärna själv i gamla betänkanden, på alliansreservationer) C har alltid stått 100% bakom systemet, Kd i princip även om man börjat svikta, fp stött det men ännu lite mer sviktande och moderaterna under Reinfeldts tid i FiU talade om "överföras till staten". De har dock aldrig gått vidare med finansiering av en sådan lösning...

Om det nu skulle bli som utredningen föreslår så är valsveket bara större än tidigare..

p

Peter Andersson sa...

tillägg, Per.
Den där översynen som utlovas...är det vanligaste sättet att föra frågan om utjämning många år framåt i tiden. SÅ har allianspartierna gjort förr också...för den delen också andra partier :)

p