tisdag 11 september 2007

Rapport från landstinget

Så var den dagen över. Nio timmars möte med landstingsfullmäktige med hyfsat lång dagordning. (här debatten i webb-TV. Mitt inlägg efter 7.30.20)Undrar hur en del tänker, de där som är med varje gång men som inte är politiker. Ibland låter det väldigt likt, möte efter möte. Annars är blockbildningen milt uttryckt tydlig. Ibland går det idiotiskt långt! Ett exempel. Fanns förslag om att den som vid en starroperation väljer att få en s.k multifokal lins (en "finare lins" som ersätter glassögon) ska betala en avgift motsvarande merkostnaden jämfört med standard. Vi tyckte det var ok. Får man standardlinsen inopererad kan man inte byta sen. Det är skäligt med en avgift eftersom den som väljer fokallinsen inte behöver bekosta glasögon.

I debatten ville vi bara försäkra oss om att detta inte var ett principbeslut som exempelvis kunde skapa ett system där man väljer "finare" efter betalningsförmåga i vården i stort. Oerhört centralt för en skattefinansierad vård som ska ges efter behov. Filippa Reinfeldt och majoriteten vägrade pressa ur sig en garanti för detta. Sorgligt och skralt! Vi återremitterade ärendet.

Frågestundens "klo" var väl Staffan Holmbergs fråga till Chris Heister om hur hon såg på att landstingsråd utnämns i hemliga slutna kretsar. Politikerbloggen berättade ju att Kd har en företrädare som stoltserade med den titeln, utan att vara vald av fullmäktige. Svaret från högst ansvarigt råd var sedvanligt arrogant med innebörden ".skit i det sossar". MAKTENS arrogans i kubik.

Jag hade en debatt med Birgitta Rydberg om psykiatrin. Hade ställt en interpellation om brister i psykiatrin och om hotande besparingar. Men frågade också i debatten om hur de skrämmande försämringarna av ersättningen till vårdcentraler kommer att påverka psykiatrisk vården. Det är just i de stadsdelar där psykisk ohälsa är som högst, som man också hotar dra in mest pengar. Svaret var väl hyfsat i vissa delar. Vi är överens om att mycket mer än pengar behövs till och i psykiatrin. Vårdplaneringar, patientbemötande, följdsamhet till vårdprogram osv. . Min oro om besparingar och sämre vård valde Birgitta Rydberg att ta lätt på. De är nästan religiöst övertygade om sina egna förslag och om lyckan att få delta i privatiseringens guldgrävarkaravan...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,