onsdag 26 september 2012

Tydligt och bra från (S) om begravning av FAS 3-eländet


"I stället för att stänga och låsa dörrar borde jobbpolitiken stärka, utbilda och rusta människor. I stället för minimala ersättningar borde välfärden ge oss trygghet i omställningen. Vi borde inte ha system som pressar ner människors värdighet under ytan. Vi borde kunna mycket, mycket bättre än så."

Så skrev jag i våras i ett inlägg under LOs kampanj "Mitt Sverige". Rubriken berättar om ämnet: "Vi borde öppna dörrarna och vädra ut FAS 3". Det regeringen kallar en arbetsmarknadsåtgärd har sedan införandet bytt namn. Det heter nu "Sysselsättningsfasen" och är sedan länge Sveriges största arbetsgivare. Men villkoren är så usla, innehållet så torftigt och resultaten så dåliga att Sveriges riksdag redan för över ett år sedan med röstsiffrorna 152 mot 149 beslutade om ett stopp för fler anvisningar till Fas3. Trots riksdagens krav har Fas 3 tillåtits växa ännu mer. I systemet finns inbyggt sporrar för fler platser: Anordnaren får 5 000 kronor varje månad av staten för att "sysselsätta" en person. Knappast någon drivkraft på anordnaren att den arbetslöse i åtgärden får ett riktigt jobb.

Det är mot den bakgrunden en tröst i bedrövelsen att Socialdemokraterna idag väljer att vara ett ljus i mörkret för dem som sitter fast i den nedkörda arbetsmarknadspolitiken. Partiet deklarerade vid en presskonferens att Fas 3 ska bort. Det kommer att finnas med i partiets budgetmotion. I stället ska personer som befinner sig i Fas 3 få riktiga jobb i företag, kommuner/landsting eller föreningslivet eller utbildning. Den som anställer får en lönesubvention i form av ett särskilt anställningsstöd på mellan 85 och 100 procent. Varje person ska ha en individuell plan. De som får ett riktigt jobb får avtalsenlig lön, de som får en riktig utbildning får bibehållen ersättning. Partiet markerar också att den som "inte tar eget ansvar får ingen ersättning". Reformen kostar två miljarder kronor år 2013.

"Vi måste våga erkänna att  Fas 3 har misslyckats", var också budskapet från ingen annan än Fas 3:s egen upphovsman, förre moderata arbetsmarknadsminister Littorin. Det påminde Stefan Löfven om vid dagens presskonferens. Med initiativet på det kanske viktigaste området inför valet, jobben, tar Löfven och Socialdemokraterna ytterligare ett grepp på Reinfeldts regering. Den regeringen väljer i sin budget i stället att sänka bolagsskatten för 16 miljarder, en åtgärd som också av Företagarna döms ut som något som inte ger "ett enda nytt jobb i Sverige".

Politik betyder för väljarna ett val mellan (tydliga ?) alternativ. Politik för politiker handlar mycket om att prioritera och att göra det rätt. Det är verkligen inte konstigt att förtroendet ökar för (S) och minskar för Reinfeldts parti när det handlar om jobben och kampen mot arbetslösheten. Att manifestera Fas 3-eländets begravning är förvisso bara ett av flera viktiga steg mot en återupprättad och verklig arbetsmarknadspolitik i Sverige men ett mycket välkommet och glädjande steg.

Hastig uppdatering: Kristdemokraternas riksdagsledamot kallar borttagandet av Fas 3 för "politisk kosmetika" och visar åter varför partiet tappar sina sista väljare...


Mer: Ekot, Expressen, LO kommenterar, SvT,
Bloggar: Ylva Johansson, Alliansfritt, Jämlikhetsanden, Claes Krantz, LO-bloggen, Martin Moberg, Christian Norlin, Röda Berget, Peter Högberg,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots,.Politometern och Intressant