onsdag 25 april 2012

Serafenskandalen, Stockholmsrean och skrämmande allianstystnad


Det är
dagen efter beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden om att gå vidare med en försäljning av landstingets barn- och ungdomspsykiatriska öppenvård i Botkyrka. Samma sak för den tidigare sålda verksamheten i Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, psykiatrisk specialistvård i Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen och av integrerad psykiatri och beroendevård på specialistnivå i öppenvård i Järfälla och Upplands Bro kommun.

Det är samma dag när Svenska Dagbladet skriver om hur nya signaler kommer om kraftiga fördyringar av Nya Karolinska. Du som minns historien vet att just den affären blev 7 till 9 miljarder "billigare" strax före valet 2010, efter att (S) i landstinget drivit frågan och pressat fram en omarbetning av projektet.

Det är också dagen då Ekot granskar försäljningen av Serafens vårdcentral i Stockholm som gjordes till makalöst underpris. Sex doktorer som hade köpt verksamheten för knappt 700 000 kronor sålde den efter fyra år för 20 miljoner kronor. Ekot berättar att det redan före försäljningen var känt att värdet var mycket högre.
Serafen såldes för knappt 700 000 kronor. Ett par veckor innan det bedömdes vinsten för nästkommande år uppgå till det tredubbla
Klantighet? Dåligt omdöme? Eller medvetenhet? Eller kanske en grundsyn att skattefinansierade verksamheter ska ses som "fri dragningsrätt" för vem som helst som vill ta över och investera? Om man sen tjänar pengar är bara bra. Skandalen med Serafan verkar ha kopplingar till liknande affärer, med mycket slående personsamband. I Täby såldes Tibble gymnasium till underpris, något som granskades av SvT och till slut fick Kammarrätten att ogiltigförklara affären och definiera den som olaglig. Om detta var det tyst från de styrande. SvT återger ett svar på en förfrågan om kommentarer till händelserna.

Tack för ännu en förfrågan.
I likhet med vad jag tidigare, per telefon meddelat dig och mailvägen en av dina kollegor, som också inkommit med en förfrågan, avböjer vi medverkan i uppdrag granskning.
Trots alla direkta oegentligheter, som Kammarrättsdomen bekräftar, trots kraftiga underpriser och trots påståenden om personliga vänskapsband mellan försäljande politiker och köpande doktorer och skolfolk, vägrar ansvariga löpande att kommentera, precis som till Uppdrag Granskning. Om denna totala tystnad skrev också några journalister. Detta upprepar sig idag. Ekot har sökt Maria Wallhager, Filippa Reinfeldt, Christer G Wennerholm och andra. Tystnaden är total, möjligen med undantag av finanslandstingsrådet. Samtidigt hopar sig frågorna. Vad händer egentligen i allt det som kan benämnas Stockholmsrean?

mer: Dagens Arena; "Så gick det till..", Dagens Arena om vänskapskorruption,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,