tisdag 17 april 2012

Breivik, världsbilden och en rasism som måste bekämpasOm
Anders B Breivik verkligen hade varit sjuk så ska han enligt lag dömas till vård, inte fängelsestraff. Men han har förklarats "straffrättsligt tillräknelig" och kan, och enligt min uppfattning måste, dömas till en lång lång fängelsevistelse. Det var ett skrämmande spel som utspelade sig i går och som jag hann se kort berättat i Aktuellt sena sändning. Rättsal 250 i Oslo tingsrätt. Anhöriga till offren, unga som var på Utöa i samma sal som massmördaren. "Breivik småler", skriver Karin Thurfjell i SvD. ABB vill inte godkänna rättegången. "Domaren Wenche Elisabeth Arntzen är vän med Gro Harlem Bruntlands syster" säger mannen som sköt ihjäl 69 unga. Totalt är han åtalad för 77 mord. Den mannen ska senare under rättegången åberopa "Nödvärn" i sitt försvar.

Karin rapporterar med ett TT-meddelande: "Breiviks högerextrema hälsning genomfördes snabbt med knuten näve hela vägen, från vänster brösthalva till rakt sträckt höger arm, så fort han blivit av med bojorna." Mannen som tog livet av 69 unga har som uppladdning till dådet spelat "World of Warcraft på heltid" under ett år. "Breivik Justicar" kallar han sig där. Under förberedelserna har Breivik också, på uppdrag av Knights Templar, skrivit på sitt manifest.

Under rättegången verkar det av medierapporteringen att döma, inte skymta något av ånger från den åtalade. Utom vid ett tillfälle. När rätten visar bilder av tempelriddare från den egna filmen, då gråter Breivik. Av sorg? Eller kanske av att han blir rörd. Mannen som tog livet av ungdomarna på Utöa.

Man kan, som Anders Lindberg på Aftonbladet har gjort i olika sammanhang, ta upp Breiviks dåd i relation till stämningar av hat, främlingsfientlighet, antiislamism och annat. I gårdagens text skriver han:
Det hände heller inte av en slump. Offren valdes inte på måfå. Hatets retorik och praktik hängde än en gång samman.
Breivik finns förhoppningsvis inte i fler skepnader. Den allra mest förstoppade rasist har förhoppningsvis spärrar som sätter gränser för hur långt hatet drivs i praktiken. Breivik, som idag ska läsa upp ett nytt manifest enligt uppgift, har dock en grundsyn om människor och "andra kulturer" som de troll har som ibland dyker upp på Twitter och bloggar. Det skiljer ljusår i handlingar men frågan är vad som skiljer i världsbild?


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,