måndag 9 april 2012

2014 krävs mer än en allians

Foto: www.alliansen.se
På påskdagen skrev partisekreterarna för de fyra allianspartierna på SvD Brännpunkt. Det är en ganska ointressant artikel vars enda syfte är att berätta för väljarna att allianspartierna är bra och behövs. Några besked om den politiska inriktningen ges inte. Väljarna får veta att de fyra har olika fokus och engagemang och är beredda att regera vidare. Så tunna bidrag till den politiska debatten håller inte 2014. Framför allt 2006 men även 2010 gav själva förekomsten av de oranga borgerliga med gemensam logotype stor draghjälp. För första gången på länge kunde man inte anklagas för att vara splittrade. Gemensamma talepunkter gjorde att budskapet om jobben gick fram, en politik som ställdes i kontrast till den (S)-regering som en del väljare då kände viss tröttnad över. Det gjorde att medierna sprang glatt efter utsända pressreleaser om samarbetet i sig, badtunnsbadande och andra "procedurfrågor" än ifrågasatte och granskade politiken. "Alliansen" blev lite jippobetonat samtidigt som det i högsta grad gällde allvarliga saker. Makten över Sverige.

 Gårdagens artikel av de fyra kan tolkas som att man åter kommer att försöka få begreppet och "gänget" alliansen att speglas positivt men jag tror att det blir helt andra tag detta val. Då, främst 2006, saknades record och partierna kunde enbart spela på att vara uppstickare. 2010 hade man styrt fyra år men på något sätt var det ändå möjligt att skylla utvecklingen på gamla S-regeringar. Den här gången kommer man säkert att försöka detsamma. Det blir dock oändligt mycket svårare efter de snart åtta år som kommer att ha passerat med Reinfeldt vid makten när valrörelsen går in i slutspurt. Alliansens företrädare har samlat och enskilt haft ansvar för politiken. Det går inte bara att folkpartiet talar "engagerat om skolfrågor". Man kommer att ställas till svars för sämre skolresultat också. Det går inte bara för Annie Lööf att tala engagerat om miljö. Man kommer också att frågas ut om det ohållbara i klimatpolitiken. Och, det som alla kommer att få svara på: Jobbpolitiken och "fler i jobb" kommer att granskas utifrån misslyckanden både när det gäller arbetslöshet som allt högre ohälsotal.

Allianspartierna kommer inte att bli omvalda för en tredje period med enbart fest, glamour och glada utrop om hur trevligt de har tillsammans. Det gällde möjligen 2006 och 2010 men nu lär det blir betydligt tuffare utmaning.

Fler: Thomas Böhlmark, Johan Westerholm, Alliansfritt, Röda Berget,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,