Dagen har bjudit på ett par utspel från regeringens två tyngsta. Moderatledaren har dömt ut regeringskollegornas förslag om a) sänkta löner för unga till 75 procent, (folkpartiet) och b) sänkta ingångslöner för alla, med 20-25 procent förutom "vissa branscher" där sänkningen ska bli kraftigare än så. På bästa sändningstid i Rapport och på stort uppslag i DN kunde svenska folket se moderatledaren skåpa ut förslagen totalt. "I Sverige höjer vi löner", vad budskapet.
I sak har Reinfeldt rätt på många sätt. Det finns ingenting som bevisar att sänkta löner ger fler jobb. Det för ner ungas löner till en pinsamt låg nivå. En kommunalare skulle gå från 16 till 12.000 i månadslön. Ungefär så, ibland lägre för medlemmar i Handels, HRF m.fl. Samtidigt kvarstå förstås kostnader för mat, hyra, fritid och internetuppkoppling som de är idag. Det blir inte billigare därför a tt lönen sänks. Själva argumentationen i övrigt utvecklar jag i dag i ett inlägg på Mitt Sveriges blogg.
Att Annie Lööf och Jan Björklund närapå förnedras inför hela svenska folket känns nog in i benstommen. Det är få profilfrågor deras partier har och en av dessa punkteras alltså av Reinfeldt. Men hur är det egentligen med synen på detta hos Reinfeldt och hans parti? Ja, effekten av sänkta skatter som en öppning för lönenedpressning har funnits länge. Och så sent som ett år sedan skulle Borg kasta sig över rapporter om lönesänkningars förträfflighet. Finns det nu en ärlighet och uppriktighet i utspelen, och det inte bara är retoriska grepp för att ha valårsutstyrseln klanderfri så är det väl utmärkt.
Ett annat utspel har varit finansminister Borgs attack på skattetrixande storbolag. I dag försvarade han regeringsförslag som ska skärpa regler för ränteavdrag inom en koncern. "Jag måste naturligtvis stoppa aggressiv skatteplanering som hotar att undergräva skattebasen", säger Borg. Bra säger jag.
Men Filippa då? Var det inte något med Capio? Jo, samma år som Borg vill dra åt tumskruvarna för skatteplanerade storbolag och regeringsuppdrag att se över detta just inom vård, skola och omsorg, så gör man en mycket tveksam upphandling av jätteformat. Och detta med ett bolag som just ägnar sig åt det regeringen och Anders Borg säger sig vilja stoppa.
Två utspel samma dag. Två tydliga besked att vara positiv till. Men samtidigt motsatta signaler, som i ungdomslönefallet eller, som i St Göran-fallet, en rakt motsatt praktisk politik utan tillstymmelse till moralisk kompass. Den finns vare sig i själva upphandlingen eller när man blundar för att affären görs med ett bolag som inte skattar en krona i Sverige men vars verksamhet betalas av skatter.
Mer: SvD;
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, skatter, fredrik reinfeldt, anders borg, st göran, capio, ungdomslöner, annie lööf, jan björklund, centern, centerpartiet