måndag 16 april 2012

En budget som blev en utredningsförteckning

Det verkar inte bli mycket till vårbudget. I alla fall inte sett till dess innehåll. Förra veckan blev det en del mediala utspel från alliansregeringens sida. Inte minst gällde det om "bostadspolitiken" som vid sidan om utredningar handlar om skattelättnader för att hyra ut delar av sin bostad. Det som blev DN Debatt-rubriken på partiledarnas inlägg om budgeten, sänkning av bolagsskatten, är enligt Anders Borg i Agenda ett "kanske". Redan nu kommer kritik mot den passivitet som regeringen uppvisar i jobbpolitiken, en kritik mot en överdriven försiktighet som vi har hört förut.

Anders Borg ska möjligen ha ett erkännande för att han i Agenda faktiskt erkände att arbetslösheten under hans tid har ökat. "Några tiondelar", var i och för sig hans uppgift på frågan varför den ökat från 6,5 till 7,5. I en del sammanhang försöker ju regeringen prata bort den dystra utvecklingen. Insatserna tidigare har varit att med lättnader för företagen i form av sänkta arbetsgivaravgifter och lägre krogmoms få fart på jobben, en strategi som inte har lyckats. Nu aviseras en del andra åtgärder där jag av språkbruket i DN Debattinlägget förstår att regeringen utreder. Några insatser redan från halvårsskiftet lär det inte bli. "Inte tillräckligt", menar inte bara jag själv utan också ett antal experter.

Vårbudgeten verkar inte ha några positiva signaler till hushållen eller till de arbetslösa om a-kassan. Några insatser mot arbetslösheten utreds. På en punkt verkar dock alliansen har en ny linje och det är kanske mot bakgrund av en del andra debatter. Dagens DN debatt avslutas med att betona hur viktigt det är med "bättre löner". Regeringen vill "bygga Sverige som framtidens främsta "höglöneekonomi". Onekligen en intressant betoning för oss som har sett delar av samma regering tala om sänkta löner som verksamt medel mot arbetslöshet. Så är inte fallet.

Läs också Roger Jönsson om alternativen, Löntagarbloggen om Agenda, Peter Högberg om Göran Persson, Peter Johansson om en tappad gloria, Huddingeperspektiv om omställning och Göran Johansson om ingångslöner

Mer: DN, DN, (S)-kommentarer, Ekot,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,