fredag 6 april 2012

Långfredagslyftet

Något speciellt eller nytt har väl inte hänt sedan förra mätningen av väljarnas partisympatier. Därför är dagens mätning från Demoskop mer en bekräftelse på att tidigare signaler om förtroendeuppgång för (S) stämmer än en riktigt het nyhet. (S), med 34,1 procent, är nu större än (m) som får 29,9 procent och Expressen inleder artikeln med orden "Väljarna flyr från moderaterna". Samtidigt hamnar Kristdemokraterna för sjätte mätningen i rad under riksdagsspärren på 3,1 procent och Centerpartiet ligger med sina 4,2 procent farligt nära densamma. Igen och trots att Maud Olofsson har ersatts av Annie Lööf. Aftonbladet publicerar samtidigt sin förtroendemätning. Stefan Löfven kan glädjas åt samma höga förtroende hos "folket" som Göran Persson under sina glansdagar.

Den politiska klockan tickar på mot regeringens vårbudget och efterföljande motioner från oppositionen. Det är, som jag skrev förra veckan, en avgörande tidpunkt. Med tanke på uppgången och en större "ordning och reda" inom (S) kommer också granskningen av budgetmotionen att ses som Löfvens första "riktiga" politiska dokument. Varje siffra kommer att granskas och varje sak som INTE finns med men som kanske borde göra det, kommer att lyftas fram. Linjerna för budgeten har nog annars blivit kända alltsedan Löfven valdes och Magdalena Andersson utsågs till ny "finansministerkandidat".

Vad bör då Reinfeldt göra för att återhämta förtroendet för sin allians? Det är inte lätt när "de små" nu tar matchen för att skapa en egen profil och gör det med ett så hopplöst krav som att löner ska sänkas för unga. En tanke som är heltokig, som saknar bevis när det gäller jobbeffekt och som läggs mitt i en avtalsrörelse som kanske bär mot storkonflikt. Reinfeldt har markerat mot förslagen men det skapar onekligen en känsla av splittring. Kanske ännu värre: Det kan sätta bilder av alliansen som inte är särskilt positiva i väljarnas ögon.

Den stora utmaningen för allianspartierna är att återfå det förtroende för jobbpolitiken som ledde till valsegrar 2006 och 2010. Med en fortsatt hög arbetslöshet, särskilt bland unga, kan regeringspartierna inte fortsätta "tugga" samma argument och framför allt inte fortsätta skylla på gamla S-regeringar som "ingen minns". Frågan kommer, ju mer den debatteras, att sätta fokuset på regeringens egna tillkortakommanden i den viktigaste frågan.

Socialdemokratin har fått ordning på styrspakarna, är i alla fall på väg att finjustera kompassen, har tätat läckor i skrovet och stagat upp fallfärdiga master. Att hissa seglen för färden framåt återstår. Förhoppningsvis vill alla hjälpa till med det. En del uppgifter i medier talar om "rosornas krig" i landets södra regioner, en efterdebatt av Juholtkrisen och något som förhoppningsvis är ett undantag. Låt för jösse namn framtiden vara i fokus nu och inte återälta detta femtioelva gånger till. Trots allt är de trista rubrikerna och artiklarna i övrigt som bortblåsta. Politiken, framtiden och viktiga vägval för Sverige kan vara i fokus tiden fram till nästa valdag.

Fler bloggar: Roger Jönsson om mätningen, och detsamma hos Peter Högberg. Kent Persson om politikens snö- och töväder och Thomas Böhlmark om en allianskris, Löntagarbloggen skriver om ett uppror och Jämlikhetsanden om Reinfeldt och sågen. Annarkia med kommentar till Reinfeldt och LO-bloggen om alliansskutan. Helene Hellmark-Knutsson om forskningspolitik och Ett hjärta rött med lästips

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,