måndag 23 april 2012

Grattis, Kent Persson och ny toppnotering för Socialdemokraterna

De "Nya moderaternas" nya partisekreterare. Så kallade sig Sofia Arkelsten. I veckan blev hon "före detta" och in som ny partisekreterare trädde bloggvännen Kent Persson från Örebro. Jag vill självklart, om än något senkommet, rikta ett varmt grattis till det förtroende han har fått av sitt parti. Förhoppningsvis kommer Kent med viss frekvens ändå ha tid och kraft över till sin blogg. Trots allt framhöll ju Reinfeldt på presskonferensen att just de färdigheterna var en av Kents styrkor som gjort att valet fallit på just honom. Och där finns säkert ett arkiv av viktiga uttalanden och ställningstaganden som nu kommer att granskas med lite andra ögon. Av många!

I går var publiken något större än den Kent fick uppleva som politisk bloggare eller oppositionsråd i Örebro. Agenda, Svt innebär att "hela svenska folket" ser och lyssnar. Det var väl inte direkt några vassare utmaningar som Kent ställdes inför när Mats Knutson intervjuade honom.

Det är kanske inte förvånande att moderaternas nya partisekreterare markerar välfärden som partiets stora utmaning framöver. I och för sig tror Kent Persson att jobbfrågan kommer att bli avgörande även 2014. Partiet har tappat förtroendekapital i frågan medan (S) har vunnit ett starkare stöd. Så sent som i helgen kom ju ytterligare en "sänkning" av regeringspolitiken då Arbetsförmedlingen kunde rapportera om misslyckande med den stora satsningen på jobbcoacher. Svenskt Näringsliv rapporterar idag att företagen upplever ett sämre klimat för företagande och de utspel som har gjorts av näringslivsföreträdare verkar signalera större hopp till (S) och Stefan Löfven än till allianspartierna. Kent Persson gjorde dessutom i går som Reinfeldt tidigare har gjort: sköt sönder Centerpartiets drömmar om sänkta löner och sämre anställningsskydd som i deras tankevärld sägs ge fler jobb. Så vad har allianspartierna i form av jobbpolitik?

Välfärden ska enligt Persson bli de nya moderaternas nya fråga. Möjligen ingår där inte en bättre sjukförsäkring eller a-kassa även om Kent själv har bloggat även om detta. Sjuka ska ha rätt till att vara sjukskrivna och få ersättning för det, och visst är det helt rätt. Men det är samtidigt områden som varit föremål för försämringar för att kunna sänka skatter. Man kan inte med trovärdighet lova allt och några tecken att backa tillbaka till mindre av jobbskatteavdrag finns inte. Snarare tvärtom.

Precis som sin företrädare gjorde gör Kent Persson också heltidsfrågan till sin med löften att stärka rätten till heltid. Det är utan tvekan en fråga som Kent har drivit tidigare. Frågan är dock hur det nu skiljer jämfört med Arkelstens löften tidigare. I min kommun har det också låtit positivt i retoriken men varit mycket sämre med praktiken. Något finns i regeringskretsen eller i de moderata partiet som bromsar reformer på det området.

Kent Persson har stora utmaningar framför sig. Idag bekräftas (S) uppgång av ytterligare en mätning. Kd är nu nere på 2,9 procent och det parlamentariska underlaget för "Alliansen" minskar. Frågan som ständigt riktas om (S) "regeringsvänner" måste nog också ställas till det som en gång var en framgångsrik borgerlig allians. Det är inte alls självklart att den överlever valdagen år 2014.

Dagens SKOP: (enl SvT)

S; 34,9;+4,1;
V;5,3;-1,2;
MP;8,9;-0,2;
M;31,0 -2,4;
C;4,3;-0,7;
FP;5,7;-1,7;
KD;2,9;-0,4;
SD;6,1;+1,6;
Förändring i procentenheter sedan föregående mätning.
Rödgröna: 49,1
Alliansen: 43,9
Mätperiod: 27/3-19/4. 1 000 personer har svarat.

Mer: Expressen, SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,