Det är lördagen den 1 april. Om två veckor lägger regeringen fram sin vårbudget. Ett par veckor därefter är det dags för oppositionen att lägga sina motioner där alternativen redovisas. För socialdemokratin är det ett viktigt dokument. Dels innehållet: efter lång tid av kris- och katastroftröskande ska politiken berättas. Trovärdigt, genomarbetat och så konkret som möjligt. Där lär själva formen vara ett problem just under våren: Vad som kan skrivas i oppositionens förslag avgörs av regeln att det ska läggas som direkt svar på regeringens. En tom alliansbudget kan där tvinga fram mindre fylliga oppositionsförslag, något som ändå brukar kunna gås runt med lite texter.
(S) alternativ kommer att granskas och nagelfaras mer än på länge. Partiet har inte slutfört den process med politisk omprövning som eländesvalet 2010 kräver. Mycket återstår att göra. Men oaktat det kommer det som står och inte står i budgetmotionen att dömas av väljarna och i den form och med de bilder som speglas i medierna.
Dagen bjuder på ännu en mätning som bekräftar uppgången. I Novus mätning ökar (S) med 4,5 procent till 33,5. Åter en mätning där (S) är större än (m) och där det "rödgröna blocket" med sina 49,5 procent är större än alliansen. KD är i ännu än mätning under riksdagsspärren.
Den förr-, förr-förre (!) (S)-ledaren Göran Persson menar i kvällens Agenda, återberättat av DN, att Stefan Löfven gör rätt som inte stressar fram ny politik. Det gäller att inte hamna i en position där man som opposition sätter sig i regeringsställning och där regeringen i sin passivitet enbart kan slå på oppositionsförslag och ta på sig en egen oppositionsroll. Ändå finns risken i år. När ett budgetdokument läggs fram av Stefan Löfven och Magdalena Andersson kommer det otvivelaktigt i fokus, inte minst med tanke på den svaga initiativkraft som finns i alliansen. En situation som är oundviklig i dagsläget. Detta kan trots allt stressa på S-ledningen om partiet inte i alltför många frågor ska tvingas till svepande svar inför väljarna.
Förtroendekapitalet har återskapats för det nya ledarskapet och för den ton som Löfven har valt. Sannolikt handlar ökningen också om förtroende för jobbpolitiken kopplat till tillväxt, utbildning och forskning. Men det handlar nog också om det som inte sägs men förväntas: Med Löfven vid rodret ligger starka förväntningar på en tidigare fackföreningsledare som bara i sin person ger hopp om en politik som utgår från vanliga löntagares villkor. Det är också något att vårda. Löfven har börjat bra. Förtroendet återvänder. Stressen kan hållas tillbaka. Men en budgetmotion ska trots det fram som måste vara genomarbetad och klara alla granskningar.
Mer: Hela Novusmätningen,
Bloggar: Annarkia om S-själen, Johan Westerholm om försvarspolitik, Peter Högberg om bidrag, Martin Moberg om kreativitet,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, opinionen, opinionsläget, val 2014, socialdemokraterna, stefan löfven, göran persson, agenda