lördag 14 april 2012

Bostadsbyggandet och en politisk seghet utan like

Det riktigt allvarliga problemet med bostadsbyggandet tas idag upp av ansvarig minister, Stefan Attefall, på DN Debatt. "Steg för steg", skriver Attefall, fyller regeringen sin politik med innehåll. Den kommande vårbudgeten lär vara en riktig milstolpe i svensk bostadspolitik, om man ska tro tongångarna från alliansföreträdare. Riktigt så ska det nog inte beskrivas.

Alliansregeringen har byggt hela politiken på utgångspunkten att marknaden kommer att ordna fram bostäderna. Därför har de egna insatserna begränsats till en halvt misslyckad reform om ägarlägenheter, till att ombildningar ska kunna ske till bostadsrätter och, det nu "stora", att människor ska kunna hyra ut delar av sin redan byggda bostad. Utöver detta har regeringsförklaringar och praktiskt politik varit oerhört tunna på ambitioner och konkret politik.

Dagens "löfte" från Attefall kan beskrivas som en kopia av det Mona Sahlin skrev om i DN i oktober 2005. Att förtydliga kommunernas ansvar var ett av inslagen i den bostadspolitiska renovering som planerades under hennes tid med det ansvaret. Valet 2006 förlorades och ut från regeringskansliet åkte inte bara regeringen, Sahlin och jag själv utan också alla de förslag som var på gång för att skapa goda förutsättningar för byggandet. Fem och ett halvt år senare, sex och ett halvt år efter Sahlins DN-artikel, skriver Attefall om delvis samma sak. Det är en bostadspolitisk hälta av stora mått.

Moderaternas Anti Avsan bloggar också om innehållet i den vårbudget som kommer. En del där är tveklöst positivt som att sträva efter att likställa de olika upplåtelseformerna i beskattningen. Nu är ju den punkten bara en utredning, inte skarp politik. Och på samma sätt som på riksplanet räcker det inte heller på kommunnivå med retorik och prat. Där har ju Attefall rätt. I min kommun, Huddinge, där Anti Avsan också är ordförande i vårt kommunala bostadsföretag och ledamot i kommunstyrelsen, har den styrande alliansen på egna meriter presterat sju byggda hyresrätter under sina år vid makten. (sedan 2006). Därtill har nära 1 300 hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Det finns planer och det finns tankar men av politisk verkstad blir det mindre. Den som på allvar vill möta människors behov och efterfrågan av en hyresrätt måste ha "politisk potens" att prestera mycket mer än detta. Det gäller både stat och kommun. Det gäller både Stefan Attefall och Anti Avsan.

Mer om naken politik i Ab, ledare.
Fler som bloggar: Röda Berget, Veronica Palm, Eget inlägg om vårbudgeten, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,