tisdag 3 april 2012

Oberoende granskning behövs om St Göran

Den stora, mycket hemliga upphandlingen av St Görans sjukhus är ju klar sedan en vecka. Dock så hemlig process redan från början att man knappt vet om man ska skriva ens efter offentliggörandet. Hemliga papper, hemliga rum, hemliga samtal och hemliga rykten som sprids. Capia har fått uppdraget. Men hur gick det till och vad sades inte? Och vad sades och av vilka och när och på vilket sätt? Ja, medier skriver nu om detta. Huvudfrågan som ställs i medieuppgifterna är om Capio har suttit på viktig information som borde ligga till grund för anbudet men inte släppt dessa uppgifter. En fördel, således för den som redan hade driftuppdraget.

DN har den kanske mest uppseendeväckande texten om frågan. Man hänvisar i gårdagens tidning till  minnesanteckningar som man sett och refererar till dessa. Där finns uppgifter om någon slags kontakt, också på hög politisk nivå under upphandlingen. DN skriver:
I mars anser styrgruppen att det är dags för sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) att gripa in. I en minnesanteckning från den 9 mars noteras: ”Nästa steg är att Filippa träffar Capio AB:s ordförande tillsammans med Catarina och Anne.”Mötet tycks ha haft viss effekt, det blir nu lättare att få ut information: ”Capio AB har visat sig mer samarbetsvilliga, men fortfarande saknas en del data.”
Man ställer sig säkert som läsare frågan: Vilka data saknades? Hur avgörande var dessa saknade data i anbudsskrivandet? I ett pressmeddelande kommenterar Dag Larsson (S) uppgifterna.
Det är allvarligt om Filippa Reinfeldt varit engagerad i dessa överväganden. Det skulle innebära att moderaterna återigen styrt utan insyn från de andra partierna. Den moderatledda majoriteten har tidigare blivit kritiserade för informell styrning i samband med kostupphandlingen 2009
Frågorna som medier ställer, och säkert också en del Stockholmare, måste redas ut. Vi minns hur det var med Nya Karolinska sjukhuset. En om möjligt ännu hemligare sak, med speciella inträdesbiljetter till mötesrummen för oss politiker och med stora svarta avsnitt av borttagna textdelar ur beslutsunderlagen. Något jag också bloggade om, med munkavle. När det till slut granskades blev slutresultatet att kostnaderna pressades med mellan 7 och 9 miljarder för det nya sjukhuset. Pengar som utan Ilija Batljans ingripande hade gått från länets skattebetalare till andra fickor. Det finns med den historiska bakgrunden av skandalösa upphandlingar alla skäl i världen att granska också den om St Görans sjukhus.

Och så dyker det upp igen. Samma sak som i frågan om vårdcentralen Serafen, som såldes för en billig penning och sedan såldes vidare av ägande läkare för 20 miljoner. Då förekom uppgifter i medierna om kompisskap mellan ledande politiker och de affärsmässiga doktorerna. I det här fallet berättar Fokus: "Där på podiet, intill sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, fanns Thomas Berglund – koncernchef i vårdbolaget Capio". Även han har tydligen vänskapliga relationer till politikens värld.

Mer: Radio Sthlm, SvD, SvT Agenda, delvis frågor om detta.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometer
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,