onsdag 18 januari 2012

Alliansregeringen splittrad - mer eller mindre av bilåkande?


Som framgick
av gårdagens inslag i SvTs Rapport vill miljöminister Lena Ek att vi åker mindre bil. Vilka åtgärder som ska ge den för miljön så viktiga förändringen av våra vanor kunde ministern inte ge svar på men ambitionen var tydlig. "Vi måste gå den vägen om vi ska klara höga miljömål" vad budskapet. Idag får miljöministern mothugg inifrån den egna regeringen. I dagens Rapport uttalar sig Catharina Elmsäter-Svärd med motsatt budskap: Åkandet behöver öka, är hennes budskap.

Det har länge varit välbekant att regeringens miljöpolitik är ganska grund. Budgetar, som den i höstas, har dömts ut av viktiga miljöengagerade organisationer som Naturskyddsföreningen därför att miljösatsningarna varit obefintliga eller till och med rullats tillbaka till en lägre och mindre ambitiösare nivå. SNF inledde sin kommentar då med orden:


Insikten om vikten av miljön och en hållbar utveckling saknas i regeringens höstbudget,
Och vem mins inte Almedalen före valet 2006 när Reinfeldt uttryckte att miljön aldrig varit någon "moderat fråga"...eller när han strax före tillträdandet som statsminister formulerade ord som "Man har sagt mig att klimatet är hotat".

Jag jobbar som miljöpolitiker i Huddinge. Jag har i min miljönämnd ärligt engagerade personer från Reinfeldts parti som gör ett gott jobb och som brinner för det de gör. Men en rimlig tolkning av dagens utspel av infrastrukturministern är att miljöpolitikernas kunskaper och engagemang behöver "balanseras" av andra intressen. I Centern verkar miljötyngden väga mer medan det på central nivå i Reinfeldts parti förefaller vara omvänt och mer negativt. Sen, som budgeten från i höstas visar: Det krävs förstås också av centerpartiet att man går från ord till handling. För klimatets skull.

Fler som bloggar:  Supermiljöbloggen, Stina Bergström,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,