lördag 14 januari 2012

Partiledardebatt och en Aftonbladetnyhet om Juholt blir till

På onsdag nästa vecka drabbar partiledarna samman i en debatt i riksdagen. Det saknas verkligen inte frågor att diskutera. Det saknas verkligen inte behov av att ge väljarna en bättre bild av olika alternativ. Och för socialdemokratins del borde debatten vara något av politisk straffspark. I Sverige växer klyftorna på grund av politiken som förs. I Sverige består arbetslösheten, trots talet om arbetslinjen. I Sverige säljs välfärden ut till privata intressen som gör jättevinster samtidigt som betydande brister ständigt avslöjas i vård och omsorg. I Sverige styr de borgerliga i minoritet.

Men det finns stora "aber" om det självklara i en S-fördel. Partiet ligger uselt till i opinionen, ett ras med direkt koppling till en bostadsaffär. Partiets ledande företrädare ska i detta läge matcha alliansföreträdare, som Reinfeldt och Borg, som av någon anledning har skaffat sig ett stort förtroendekapital hos väljarna. Den politiska omprövning, förnyelse och/eller återgång till rötter och värderingar som valförlusten 2010 ställde krav på, kom bort eller i alla fall bordlades. I stället blev det nya personer som skulle bli partiets räddning och som var vägen till återhämtning.

Så fel det blev. I mina ögon var Stefan Sterns första del av artikeln i DN i veckan en riktig och viktig analys, alldeles oavsett (som en del spekulerat i) vilka baktankar och annat som fanns med den. Han skriver bland annat:
I stället förvandlades ett av världens mest stabila, regeringsdugliga politiska partier till ett parti som just nu inte inger respekt hos någon. Denna historiskt svåra förtroendekris visar hur djupt felaktig personfixeringen var.  Inte ens nu är partiordföranden socialdemokratins största problem. Tillräckligt väljarstöd för att vinna nästa val står eller faller inte med Håkan Juholts chanser att sitta kvar efter de svårartade misstagen. Väljarförlusterna handlar nämligen i grunden om politik
Däremot är det avslutande halvan för mig ganska obegriplig. I ett läge när till och med alliansen inser tokerier med privata riskkapitals sug efter vinster från skattefinansierad verksamhet, borde det knappast vara S-företrädare som går i fronlinjen för privatiseringseländet.

Partiledardebatten
på onsdag och inte minst det socialdemokratiska alternativet i politiken riskerar att skymmas av ännu mer eländesnyheter. I går lyftes strulet med den lagda budgetmotionen upp i DI som sedan spreds till andra nyhetsförmedlare med rubriker om lögnaktiga S-företrädare. I sak en viktig fråga att reda ut: A-kassan är, som Katrine Kielos skriver på AB-ledaren, en oerhört viktig fråga för (S). Men i medierna blir Wanja Lundby-Wedins kommentar om att reda ut de olika budgetturerna till en rubrik om att rent allmänt "utreda Juholt". Så skapas nyheter i tider när krisstämpeln är som fastnitad på den annars så vackra sosserosen. Men alldeles oavsett fakta och verklighet är detta nyhetsflöde på många sätt det tyngsta som nu kan spelas upp mot (S): dels undermineras trovärdigheten i ekonomisk politik och dels undermineras tron på partiets politik när det gäller att stärka tryggheten för den som blir arbetslös. Olyckligt!

På onsdag borde det S-märkta laget göra ett antal politiska mål på motståndarlaget. Förutsättningarna rent politiskt är mycket goda. Jobben, den ekonomiska politiken, trovärdigheten i att utveckla och stärka välfärden och en del annat, borde tala för S-vinst. Men på onsdag riskerar de goda och kloka argumenten att helt missa människors öron och medvetanden, allt medan krisbilden fördjupas. Många med mig upprepar nu orden "Låt oss tala politik". Många med mig försöker också att i vardagens kommun- och landstingspolitik medverka till en bättre politik och ett starkare stöd för S, något som tvärbromasar i det massiva rikspolitiska nyhetsflödet.

Vad bör då göras? Ja, för det första får och kan inte mer av underlag till kris- och katastrofnyheter skapas. Det kräver att vi rensar och gör rent. När det är gjort måste vår färdriktning framåt mejslas ut. Ta partiprogramarbetet som hävstång för det, i en bred idédebatt i Sverige. Och inte enbart i partileden utan direkt med väljarna. Släpp fram partiets talespersoner i centrala frågor med konkret politik om jobben, om välfärden, skolan, sjukvården, tryggheten, bostäder, segregation, folkhälsa m.m. Använd vår trovärdighet som fortfarande finns i kommun- och landsting för att med konkreta S-förslag börja prata och "göra" politik. Och inte minst: Lägg krut på att genom en offensiv jobbpolitik och politik för en modern arbetsmarknad och arbetsliv använda den fackliga rörelsens kraft!

Det kan säkert finnas en och annan som inte vill höra detta, inte kan bryta sig loss från de enkla lösningarnas tankegångar. Om du tillhör den kategorin vet jag inte, men i så fall har du en bevisbörda att komma med verkningsfulla egna lösningar. Vilka är dessa?

Mer att läsa: DN, SvD-ledare, AB-ledaren om a-kassan, AB om budgetbråket,
Fler som bloggar: Johan Westerholm om politikvärdering, Peter Högberg om Klas Eklunds DNdebatt-inlägg, på samma tema Sjölander och Klas Eklund, Peter Johansson med inlägg av Sara Gunnerud på DN debatt. Sara Gunnerud, Rebellabloggen, om budgetdubbelspel, Leines blogg, Campaign Dossier om S politiska läge. Viktor Tullgren som lika mig är blockerad på Twitter av Expressens Niklas Svensson,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,