onsdag 11 januari 2012

Gästblogg: Ulla Johanson om vänstern och Sjöstedt


Sjöstedt utmanar och imponerar

Så kom han som en stormvind. Mannen på allas läppar är för tillfället är Vänsterpartiets nya partiledare Jonas Sjöstedt. Med tanke på partiets njugga inställning till tro är det kanske att gå för långt att se honom som vänsterns nya frälsare. Ändå har han på några få dagar lyckats blåsa liv i frågor som varit stendöda sedan 1980-talets början. Det är en god bedrift.

Det stora frågetecknet är om socialdemokraterna ska bejaka Sjöstedt framfart eller ej? Är Vänsterpartiet ett hot eller inte? Det är svårt att se hur en vitaliserande kraft på vänsterkanten kan vara ett hot. Snarare är det en möjlighet som kan leda till kraft och energi när det handlar om allt från arbetslivets villkor till energidebatten och kapitalets ohejdade framgångar.

Den enda oron handlar om socialdemokraterna är tillräckligt förberedda. Finns det en utstakad politik? Vilka är möjligheterna att vara med och leda debatten istället för att hamna i kölvattnet bakom Vänsterpartiet?

Med tanke på Jonas Sjöstedts vandring uppåt i politiken är han en uthållig man. Han är uppenbart en person som vet vad han vill och som klarar av att vänta ut rätt tillfälle. Redan långt innan han blev känd i politiska kretsar, på den tiden då han var aktiv inom Elevrörelsen, var han känd som en stabil och seende man. Han var den som mäklade fred och den som såg att trupperna var samlade till strid. Det är egenskaper som är nödvändiga i ett parti som har en lång historia av splittringar och utrensningar.

Det är också en egenskap som säkert kommer väl till pass när det handlar om ytterligare samvaro med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. I den bästa av världar betyder det att Sjöstedt inser att helheten till vänster på den politiska kartan är mer värld än enskilda delar i hans egen politik. Det var i alla fall med den insikten som den nu sittande regeringen kom till makten.

Vitaliserande kraft eller ej så finns det en betydande skillnad mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det handlar om lagstiftning är ett bra medel i alla lägen eller ej. För LOs del betyder det fortsatt samverkan med socialdemokraterna stabiliseras eftersom lagstiftning på arbetsmarknadsområdet omöjliggör stora delar av LOs existens som en ansvarstagande arbetsmarknadspart.

Vi får ständigt lov att välja igen och igen. Det är alltid möjligt att avvika från ett utvalt spår. Dock finns en begränsning för vår frihet. Tiden. Det är inte lätt att välja för när vi väljer något innebär det att vi väljer bort något annat. Att låta bli och välja den smittande effekt som Jonas Sjöstedts person kan ha är också ett val.

Sjöstedts möjligheter utmanar socialdemokraternas möjligheter. Det kan leda till att en världsbild befruktar en annan. Tänk vad mycket spännande saker som kan hända då.
Ulla Johanson är politisk sekreterare på LO.
Mer att läsa om vänsterpartiet: AB ledarblogg,
Fler som bloggar i ämnet: Ulf Bjereld, Utredarna om sextimmarsdag,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,