tisdag 24 januari 2012

Makthavare ska granskas! Även regeringsmakt!

Någon kommentar i rapporteringen kring Håkan Juholts avgång gick ut på att det var en speciell sådan som var "droppen". Uppgiften att regeringen "drev igenom" en ny försvarspolitik med stöd av Sverigedemokraterna blev enligt den teorin för mycket och HJ fick lämna in. Just här handlar inlägget om en annan person. Moderatledaren, statsministern Reinfeldt. Listan som Alliansfritt Sverige idag har publicerat är väl i stil med Juholt upphöjt till 19. En gedigen lista, delvis sammanställd av Nyheterna 24 men med Alliansfritts kompletteringar, som, om Reinfeldt hade granskats på samma sätt och få ta samma slags konsekvenser av felsteg, hade inneburit tack och adjö från Rosenbad. (ja, en grov jämförelse. Jag är medveten om att det i det andra fallet också fanns en annan "affär")

Ett smakprov ur listan
"I en intervju i SVT i början av 2012 passade Reinfeldt på att snygga till tillståndet i ekonomin en smula:”vi har två år i rad, 2010, 2011 varit ensamma i Europa om att ha en ekonomi i balans och överskott”Svenska Dagbladets faktakoll gav honom rött ljus direkt:

”Till att börja med har inte Sverige haft överskott de båda åren […] När statsministern talar om att vi är ’ensamma i Europa’ om överskottet stämmer det inte heller. Schweiz hade överskott både 2010 och 2011. Vår granne Norge har också uppvisat (stora) överskott både 2010 och 2011, detta enligt den redan nämnda rapporten från OECD.”
Reinfeldts stab försökte förgäves överklaga det röda ljuset och förhandla ner det till ett gult."

Ett annat exempel om klimatfrågor och här citat från Nyheterna 24:
Mars 2009: "Vi inrättade en CO2-skatt i Sverige 1991. Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna."
Statsministern hävdade detta under en debatt i riksdagen. Faktum är dock att lagen om CO2-skatten trädde i kraft den 1 januari 1991 efter en proposition från den dåvarande socialdemokratiska regeringen.
Att det går drev mot politiker är en avart i journalistiken och inget jag önskar vare sig S-företrädare eller allianspolitiker. Att drevet mot Juholt verkligen kan beskrivas så berättar bland annat Cision i en analys som Peter Johansson bloggade om igår. Men det är en stor skillnad om vi talar om att granska makten. Där har medierna en avgörande roll men också den politiska oppositionen. Den granskande uppgiften är viktig att sköta i en demokrati. När det har svängt så långt att granskningsarbetet av regeringsmakten knappast fungerar utan i stället läggs på ett av oppositionens partier, ja då har det gått överstyr.

Ytterst riskerar vi att demokratin försvagas och att makten män och kvinnor inte granskas som de borde. Att moderatledaren och statsministern verkar ses som fredad zon av en del medier är oerhört olyckligt, inte minst mot bakgrund av det som bloggen Alliansfritt har fått fram. Men, ska sägas, det är mer att se som en varning än som en realitet idag eftersom listan här bygger på bland annat Svenska Dagbladets "faktakoll". Så där funkar det. Men trycket mot regeringsmakten borde rimligen kunna vara något högre med tanke på dagens meny över Reinfeldts grodor.

Mer läsvärt: Nyheterna 24 om Reinfeldts grodor.
Fler som bloggar. Norrköpingsbloggen, Parkstugan, Martin Moberg, Alliansfritt2,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,