lördag 28 januari 2012

Skuggregering, ja tack!

Efter valet av Stefan Löfven till (S)-ledare har debattörer och bloggare fört fram tankar på hur det politiska arbetet ska läggas upp. Min förhoppning är väl att det är det politiska hantverket nu drar igång. Att partiet, dess medlemmar och S-väljare på många sätt får möjlighet att diskutera vägval för Sverige, värderingar och sakfrågor. Men självklart är det som verkar dominera diskussionerna, organisation och personer, också viktigt. Redan tidigare i veckan skrev Dagens Arenas chefredaktör Eric Sundström om behovet av en tydlig skuggregering. Jag tycker det är ett bra och till och med viktigt förslag.

Politik
handlar bland annat om vägval. Väljarna ska inför det valet ges en god bild av de politiska alternativen. En skuggregering skulle där kunna vara ett sätt att bidra till den tydligheten. Med skarpa företrädare som var och en har ett uttalat ansvarsområde och som på ett tidigt skede kan presentera sig för väljarna och ta matchen inom sitt område med sittande minister kan den politiska debatten lyfta. Rimligen kan formalia som att "statsministern utser regeringen" inte vara hinder för att i praktiken tillämpa detta. Om (När) nu Stefan Löfven blir statsminister så kan och bör han på tidigt stadium ha presenterat sin gäng. Till skillnad från valet 2010 handlar det ju här om en ren (S)-regering och (S)-statsråd. Vi har självklart rätten att utse vårt dreamteam.

Såväl DN
som Aftonbladet har också namnidéer. Jag brukar avstå från att gå närmare in på namn men en del har jag tidigare nämnt själv. Eva Nordmark, Jens Henriksson, Mikael Damberg och Åsa Westlund är exempel på mycket goda företrädare som bör ingå. Jag kan också frångå min princip att inte diskutera namn i några fall till. Övertyga Ilija Batljan att återvända till politiken och en S-regering. Maryam Yazdanfar, Luciano Astudillo, Veronica Palm, Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi är ytterligare namn att ta med i leken tillsammans med Tomas Eneroth och Anna Johansson. Det härliga med (S) är väl att det finns väldigt många fler som är kompetenta och tänkbara i en skuggregering. Tillsammans med en skarp, tydlig och trovärdig politik, kan en skuggregering bidra till tydlighet och trovärdighet också när det gäller företrädare.

Mer att läsa: DN om skuggregering, AB-ledare om skuggregering, AB,.
Fler som bloggar: Erik Laakso, Roger Jönsson, Kent Persson, Röda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,