lördag 28 januari 2012

KD-kampen avgörs!

Kampen om partiledarposten inom alliansens minsta parti, kristdemokraterna, ska avgöras. Sannolikt blir Göran Hägglund omvald men det är väl ändå inte helt otänkbart att utmanaren Mats Odell kan "ta hem det"? Ett val som få svenskar kanske bryr sig om men som ändå kan påverka vår vardag. Kristdemokraterna är ju ett regeringsparti, men ett sådant med mycket stora problem. Problem att få ut sitt budskap. Problem också med självidentiteten. Man är med och styr Sverige men de politiska framgångarna är mycket begränsade. Och i vilken riktning går Kd framöver?

Göran Hägglund har försökt en del vändningar av Kds budskap. Mest känt och mest misslyckat är ambitionerna att göra partiet till en röst mot "makthavare", inte minst mot vänsterdebattörer (!) Temat "Verklighetens folk" sjösattes och ingen begrep väl egentligen var det innebar. Delvis hämtade man där ett budskap som den forna politiska högern stod för, med uttalad skepsis mot politik i allmänhet och vänster i synnerhet. "Köksborden skulle bestämma". Men när tankarna skulle omsättas i sakpolitik blev det svårare. Mest tydliggjorde man att vårdnadsbidrag var ett inslag i dessa tankar. Och företrädare som Stefan Attefall bidrog med märkliga illustrationer som att kommuners stöd till äldre i hemmet, "Händiga fixaren" och annat, egentligen var att lägga "välfärdens våta filt" över svenska folket.

Som dagens utspel av Göran Hägglund på DN debatt ger signal om, ses äldrevården som en kärn- och symbolfråga för partiet. Kanske tror Hägglund att han genom att tala detta, ska säkra de sista avgörande rösterna. Samtidigt borde rimligen KD som innehar regeringsansvaret för äldrefrågor, drabbas hårdare än andra när skandaler som Carema rullar på och återkommer. En av kärnfrågorna dock, ställs sällan KD till svars för: man har val att sänka skatter före satsningar på äldrevården. Ska man tro de två kandidaternas utspel inför dagens omröstning gäller det också framöver: I DN svarar "herrarna".
Hägglund säger tydligt att fler jobbskatteavdrag kommer före värnskatten som sänker skatten mer för höginkomsttagare. Odell kan dock tänka sig att sänka värnskatten före fler jobbskatte­avdrag om den är mer tillväxtfrämjande.
Om drygt en kvart står slaget mellan de två. Kanske förändras vare sig Sverige eller kristdemokraterna så mycket av detta val. Men det är onekligen lite spännande.

Fler som bloggar: Camilla Grepe, Mikael Andersson, Martin Moberg, Peter Soilander,

Mer att läsa: DN om kandidaterna, DN Debatt om äldreomsorg,   DN;  SvD Brännpunkt, Mats Odell, SvD, Odell om våldtäkter, Ekot,. Ekot om striden, AB,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,