onsdag 25 januari 2012

Tips inför riksdagens frågestund, tors, vecka 4/2012


Återupptar
nu mina små tips till den riksdagsledamot som så vill, inför frågestunden i morgon. Normalt vill jag göra det i början av veckan. Ska försöka hålla mig det framöver. I morgon deltar:
  • Näringsiminister Annie Lööf (C)
  • Statsrådet Stefan Attefall (KD)
  • Statsrådet Ulf Kristersson (M)
  • Statsrådet Erik Ullenhag (FP)
  • Miljöminister Lena Ek (C)
Det är centerledaren Annie Lööf som svarar för de allmänpolitiska frågorna. Här är tipsen till frågor och av tidsskäl enbart till tre ministrar.:

- Näringsiminister Annie Lööf (C)
Eftersom jobbfrågan är så akut och viktig är det naturligt att följa upp dagens arbetsmarknadsdebatt i riksdagen med frågor till regeringen. Densamma har ju två insatser mot arbetslösheten. Sänkt krogmoms och Fas 3. Det förstnämnda är ju regeringens stora sak, i årets budget. 5,4 miljarder till något som väldigt många har sagt inte kommer att funka för fler jobb. I de rapporter som strömmade in när medier kartlade eventuella sänkningar efter årsskiftet var resultatet uselt. Trots det håller regeringen fast vid sin linje och hyllar den gärna med Mc Donaldsbesök. Det andra, Fas 3, är nu landets största arbetsgivare. Efter 750 dagar i arbetslöshet tvingas den arbetslöse till ett gratisarbete i en insats där 71 procent av tiden ägnas till att...lära sig söka jobb. Frågan till Lööf kan väl handla om de två områdena. Men vill man verkligen sätta fingret på den viktiga punkten: Varför inte fråga.

Vilken bedömning gör regeringen av möjligheterna att matcha deltagare i FAS 3, cirka 30.000, med de (?) nytillkommande jobben i restaurangbranschen?


- Statsrådet Stefan Attefall (KD)
Jag vet inte. Bostadsminister och allt, i ett land med alltför många som inte får den egna bostad man drömmer om. Och som jag har bloggat om bostadspolitik! Men man blir uppgiven när ingenting händer i Rosenbad, av värde, på det området. Antingen ställer man helt enkelt ingen fråga till Attefall. Eller så tar man något som trots allt är aktuellt. Hittar där ett visst ordkrig om hyressättning och den nya lagen som gäller för allmännyttan. Hyresgästernas Barbro Engman bloggar om fastighetsägare som drar in till rättsalar för att få domar om hyror. Fastighetsägarna argumenterar emot. Här ska inte Attefall döma i sak men däremot har han fått fram en lag som tydligen går att tolka lite hur som helst. Kanske ett förtydligande behövs?

Ser regeringen behov av något förtydligande i lagen om vad "affärsmässighet" innebär för allmännyttan och när det gäller att undvika att efterfrågan och betalningsvilja tillåts styra hyressättning?


Miljöminister Lena Ek (C
Där tycker jag att det finns en helgjuten fråga: För en tid sedan uttalade ju Lena  Ek att hon ser behov av ett minskat bilåkande. Dagens efter invände infrastrukturministern som hävdade att det i stället borde öka. Så har den inte ställts förut så är det självklar:

Avser regeringen ha inriktningen på politiken för ett ökat eller ett minskat bilåkande?


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,