Dagens partiledardebatt som sådan har i de referat jag har sett, beskrivits i ganska positiva ordalag. Så var också mitt omdöme efter att ha lyssnat på tre fjärdedelar av den. En del som har rapporterat, som exempelvis SvTs Rapport, klarade dock inte av att göra ett inslag om debatten i sig utan lät den bygga på krisinslag och avgångskrav innifrån (S). Vill man så kan man trots allt se och utvärdera debatten utan att just här ta upp det sistnämnda. (därmed inte sagt att läget är allvarligt...)
I ett Sverige med stigande arbetslöshet och samtidigt en avrustning av åtgärder för att få människor i jobb är jobbpolitiken central. Om man nu har den verklighetsbilden vill säga. Statsministern menade, som Alliansfritt citerar. "Fler har kommit närmare arbetsmarknaden". Så är det ju inte. "Arbetslösheten har ökat. Det tyder på att fler är längre bort från arbetsmarknaden". Regeringen lutade sig tryggt mot sin sänkta krogmoms och folkpartiet upprepade sin tro på att sänka löner för unga ger jobb. Uppgiften som faktiskt stämmer och som nämndes av Juholt att den helt obegripligt usla insatsen FAS 3 nu är en större arbetsgivare än Volvo i Sverige är både talande för arbetsmarknadspolitikens förfall och något som skrämmer. Det behövs sannerligen en kursändring i jobbpolitiken.
Frågan om utförsäljningar, avknoppningar och vinster i välfärden handlar ju ytterst om hur vi gemensamt använder de pengar vi har avsatt för välfärd och angelägna områden där det är skatter som står för finansieringen. Och just därför ska det styras i demokratiskt valda församlingar. Och prioriteras. Så ser nu intet allianspartierna på saken. Inom ett antal områden som vård, omsorg, sjukvård och bostadssektorn har utförsäljningar gjorts och inte sällan enbart av ideologiska skäl. I själva verket är detta ett beställningsjobb sedan länge från de i näringslivet som sett det som en lockande marknad.
Om dessa tokförsäljningar och tokbeslut talade Juholt och fick direkt en fråga om "var finns listan" av moderatledaren. Det citerades också i Rapport. Däremot inte Juholts svar som hänvisade till webben Stockholmsrean med flera bra exempel på hur gemensamt ägd egendom har sålts till kraftigt underpris. Listan kan förstås uppdateras. Det senaste exemplet är inte med, Serafens vårdcentral som såldes till oerhört kraftigt underpris. "Det var inte så vi hade tänkt oss" svarade en ansvarig.
I övrigt fanns det med bra anslag från Juholt, om än kanske inte några större nyheter. Skolsatsningar, jobbpolitiken med fokus på näringsliv och företagande, investeringar i framtiden och ett fokus på att utveckla arbetsplatser så människor orkar arbeta fram till pensionsåldern. Och kanske satte han i en replik fingret på något av nyckeln till socialdemokratins möjligheter att återvinna förtroende. Det är ett alternativ som trots allt bygger på en vilja att drömma och ha visioner om ett bättre Sverige och en bättre värld. Inte varna för dessa visioner! (där en passning till Reinfeldts tal på moderatstämman om faran att ha dessa drömmar om framtiden)
Och så Reinfeldt. I några repliker till Juholt var det tydligt att han spelade på den interna kritik som finns mot S-ledaren. Men samtidigt producerar Reinfeldt själv tveksamheter och felaktigheter i en strid ström som inte granskas och uppmärksammas av medier. Alliansfritt har en genomgång av en del av dessa. Ytterligare en punkt kom ju igår när moderatledaren fick rött ljus av SvDs faktakoll. Uttalandet att Sverige är ensamma i Europa om att ha överskott i finanserna fick underkänt.
Svensk politik har dragit igång detta nya år. Partiledardebatten var en bra avstamp och borde kunna ge liv och spänst i politiken. Om det inte vore för....
Fler som bloggar. Mitt i steget, Thomas Böhlmark, Ulf Bjereld, Annie Lööf, Katarina Nyberg Finn, Tord Oscarsson, Röda Berget, Martin Moberg,
Mer att läsa: AB, ledare, LO-tidningen, SvD, Ekot, DN,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om politik, partiledardebatt, riksdagen, håkan juholt, fredrik reinfeldt,