Det händer inte alls ofta men idag är sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt intervjuad i SvD. Nej, det handlar inte om vårdskandaler, om överbeläggningar på akutssjukhus eller ens om usla affärer som landstinget har gjort, som i fallet med Serafens vårdcentral. Då brukar inte den högst ansvariga för Stockholms sjukvård uttala sig. Nu gäller det i stället hur framtidens sjukvård ska betalas i ett Stockholms län som växer snabbt. Vård för en halv miljon fler invånare ska fram på något sätt. Landstingets långtidsutredningar visar på stora kostnadsökningar av befolkningsökning och förändringar i befolkningssammansättningen. Hur ser då lösningen ut? Ja, enligt Filippa Reinfeldt ligger lösningen i att de ansvariga politikerna "träder tillbaka". I stället ska problemet lösas med att bli mer "patientstyrd". "Vården måste få kosta", slår hon fast.
Ett lite omvänt perspektiv, blir det i artikeln. S företrädare, Helene Hellmark Knutsson, påminner om att länets landstingsskatt redan är den högsta. Det verkar inte bekymra Filippa Reinfeldt som också tidigare, i sin roll som författare till moderaternas nationella sjukvårdsprogram, har stängt dörren (i alla fall retoriskt) för privat finansiering.
Jag har inga färdiga lösningar på vårdens stora finansieringsutmaning. Svaret ligger säkert i en rad åtgärder, där en del redan finns på "ritbord" eller är under utveckling. Det handlar om att flytta ut vård från de stora sjukvården till olika "närsjukhus". (något som moderaterna tidigare har stoppat men nu är "på igen"). Det handlar inte som jag ser det om konstruerade lösningar som att bussa människor som kommer "fel i vården", som exempelvis till en akutmottagning, utan att se över hur ersättningssystemen är utformade utifrån vårduppdrag. Det måste också handla om mer långsiktiga inslag: Att stärka vårdens arbete med förebyggande insatser.
Valfriheten att välja vårdcentral eller utförare av annan vård, kommer säkert att finnas kvar. Men övertron på att etableringsfrihet för vårdgivare är patienternas stora önskan finns fortfarande kvar hos allianspartierna. Just där försvinner patientfokuset. Dagens besked i SvD duger inte som lösning på frågan om hur vården framöver ska finansieras. Och det duger inte att som politiskt ansvarig meddela att man själv tänker "träda tillbaka".
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukvård, moderaterna, filippa reinfeldt, stockholm,
tisdag 24 januari 2012
Filippa Reinfeldt utan lösning på sjukvårdens finansiering
Kommentarer (6)

Sortera efter: Datum Betyg Senast aktiv
Laddar kommentarer...
Comments by IntenseDebate
Kommenterar som Gäst.
Filippa Reinfeldt utan lösning på sjukvårdens finansiering
2012-01-24T07:24:00+01:00
Peter Andersson
essbeck 51p · 687 veckor sedan
Peter Andersson 71p · 687 veckor sedan
Det finns ju länder, främst i väst, som visar hur utvecklingen går om utbud och vårdkonsumtion ses som "heligt" att försöka påverka. Lite av den synen sprids i dag i mitt landsting därför att vem som helst får etablera sig var som helst.
Sen är väl frågan hur hela politiken slår ut dvs alla nivåer. OM man sätter sänkta skatter i staten med 100 miljarder före satsningar på välfärden så påverkar det hela välfärdsekonomin.
Jag delar inte heller din uppfattning därför att det måste finnas utrymme för en politisk opposition att ställa ansvariga till svars. Oftast görs det utifrån ett eget budgetförslag och så även jag .Här gäller det mer långsiktiga tankar som delvis ligger i ett annat tidsperspektiv men jag förvånas över att du menar att kritik mot ansvariga inte ska uttalas om man inte har ett exakt alternativ? För egen del räcker uttalandet att politiken ska kliva åt sidan som grund för just kritik.
Ett ytterligare perspektiv är ju det om det mediala. Där kan problem, kris och svårighet uppstå men anvsvarig för vården avstår att kommentera och inskränker i stället det till mer positiva mediala tillfällen och som här, mer långsiktigt och inte lika konkret, område. Jag tycker att makten ska granskas.
essbeck 51p · 687 veckor sedan
Men sedan går det inte att säga "Jag har inga färdiga lösningar på vårdens stora finansieringsutmaning", det blir väldigt konstigt sett från läsarens håll när du som socialdemokrat pekar på problemet men sedan säger att du har inga lösningar.
Det bästa sättet att ställa de ansvariga till svars är att presentera en lösning och säga , detta kommer att vända utvecklingen och ta bort de brister som det nuvarande systemet skapat.
När jag skriver "visst skall man peka på problemen" så kan man inte ens med bästa breda tolking se det som att motsätter mig att de ansvariga för politiken granskas.
Det jag reagerar på är bristen i att inte berätta hur det borde se ut istället.
Så kortfattat är kritiken från mig inte att du pekar på deras brister i makthavarnas agerande vid sidan av konsekvenserna av politiken, utan att skarpa förslag att förändra detta inte finns med.
Du pratar om de egna budgetförslagen som ligger som ett alternativ. Varför inte lyfta in de bitarna och synliggöra detta mer och ställa det budgetförslaget mot makthavarnas för att visa att detta skulle vi gjort om vi hade makten jämfört med alliansen. Då ser man exakt hur båda sidorna i politiken ser ut.
Det är ganska viktigt för människor att få veta i konkret politik hur socialdemokraterna skiljer sin politik mot alliansens alternativ.
skvitt 1p · 687 veckor sedan
För övrigt har jag ett inlägg som just heter "Ett steg i taget", http://skvitts.wordpress.com/2011/08/06/ett-steg-...
/Skvitt
daniel · 687 veckor sedan
Finns olika nivåer på detta.
Privat-offentligt utförare. < här är det samma visa över många blå landsting. Utvecklingen går mot att små enheter köps upp , privat oligopol på gång.
Ersättningssystemen < här är Stockholm unikt med sitt fokus på kvasitillgänglighet. Drabbar oavsett utförare. Jakten på pinnarna, på de enkla besöken. En snuva är lite mycket värd som en depression med tolksamtal. Inga kompensatoriska system för tyngre diagnoser eller socioekonomiska faktorer.
Etableringsfrihet < vet inte hur det ser ut i landet. Etableringsfrihet skapar ÄNNU ojämnare utbud av vård. Vård är nämligen inte statisk efterfrågan. Ju mer tillgänglig desto mer vård. Och vården kan skapa sig själv, särskilt i Stockholms ekonomiska system.
I Stockholm överkonsumerar friska sjukvård, "vill bara kolla att jag inte är sjuk"" ja visst då gör vi tusen undersökningar " vars medicinska värde är tveksamt.
Alternativet till vårdval stockholm måste vara att lyssna på professionerna och skapa styrning underifrån där ersättningssystemen är enkla och gynnar långsiktighet. 80-90% av vårdpersonal skiter i politiker och pengar, vi vill göra ett bra jobb helt enkelt.
beatrice · 687 veckor sedan