torsdag 26 januari 2012

Namnspekulationer och opinionsvindar

Vaknar denna torsdag upp till nya, dystra opinionssiffror. Bara tanken på att "det gamla högerpartiet" moderaterna noteras till över 35 procent av väljarstödet hade varit otänkbar för några år sedan. Men så är det nu. Och mitt eget parti gör ytterligare en bottennotering, under 23 procent. Väljarna lämnar och går i stället till V och MP, en utveckling som på intet sätt förvånar med tanke på det som varit och är.

• Moderaterna 35,6 (+0,8)
• Socialdemokraterna 22,9 (–3,3)
• Miljöpartiet 12,1 (+1,1)
• Vänsterpartiet 7,6 (+1,2)
• Sverigedemokraterna 6,0 (+0,6)
• Folkpartiet 5,8 (+0,2)
• Centerpartiet 5,4 (–0,4)
• Kristdemokraterna 3,4 (–0,4)


Ingen kan veta med säkerhet men jag är själv övertygad: den som nu räknar ut (S) gör en kraftig felbedömning. Väljarna har med stor sannolikhet inte omprövat sina grundläggande värderingar i takt med olika affärer och med Håkans avgång. Problemet är att allt detta har spärrat partiet från att tala politik med väljarna och också från att jobba igenom politiken efter valförlusten. Men görs det så är min övertygelse att det kan gå som under första halvåret  2011. Uppåt.

Det är väl det som gör att jag har förståelse för den linje i form av "snabbhetsspår" som partiledningen nu verkar vara inne på. En TF ordföranden. Ingen extrakongress. En genomarbetat och förnyad process för val av ordinarie ordförande på kongressen 2013. Men samtidigt förloras möjligheter att använda läget och "röran" till något politiskt konstruktivt, där olika kandidater med sina politiska berättelser om vad man vill, kan skapa intresse - ett positivt sådant - för (S) ledarval. Med detta är inte Peter, Sandro och Eric nöjda. och fler kritiker finns.

En sak är mycket klar och en tillgång för (S): Hela krishanteringen har fått Carin Jämtin att växa stort i respekt hos den allmänhet som kanske inte sett henne tidigare. Det kan vara mycket värdefullt inför framtiden. Och så dagens stora namnnyhet, som är att Stefan Löfvén ska bli TF ordförande. Om detta stämmer får vi se i morgon.

Mer att läsa:
Exp, SvD, DN, TV4, AB, Lena Mellin, SvD2, AB;

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,