torsdag 19 januari 2012

Regeringen om Fas 3: "Finns ingen bättre arbetsmarknadspolitik"

Idag genomförde LO ett seminarium med rapportpresentation av hur det ser ut med "arbetsmarknadsinsatsen" FAS 3. Presentationen startade samtidigt som det på sociala medier debatterades om huruvida det stämmer att FAS 3 är en större arbetsgivare än Volvo eller inte. "Så är det" menade Håkan Juholt i gårdagens partiledardebatt. "Så är det" menar Aftonbladets ledarsida. "Så är det inte alls", menar DNs motsvarighet.

Fakta ska naturligtvis vara korrekta och ser man uppgifterna om fas 3-antalet på arbetsförmedlingens sida så var det vid årsskiftet 28.987 deltagare i FAS 3. Wikipedia-sidan ger Juholt /Aftonbladet rätt, och på Twitter hänvisas till Ekonomifakta. Skillnaden tycks bero på om man räknar in det sålda Volvo personvagnar. Den diskussionen, bör hur spännande den än är, inte förta kraften när det gäller att granska fas 3 och regeringens arbetsmarknadspolitik.

Vid dagens
seminarium menade regeringens företrädare Bettina Kashefi, statssekreterare, att "det inte finns någon bättre arbetsmarknadspolitik än den som nu bedrivs". En oerhört provocerande kommentar på ett seminarium om en så ofta förödmjukande insats (Fas 3) som inte är värdig ett land som Sverige. Men på ett sätt verkar ändå regeringen inse bristerna eftersom man har döpt om insatsen till "Sysselsättningsfasen". Lek med ord är sannolikt Per Schlingmanns insats men, som väldigt många Fas 3-deltagare vet, så blir vare sig insatsen i sig eller dess ersättning bättre efter språkförändringen.

Under seminariet gick LOs utredare igenom den olika problem som finns med systemet. Usla ersättningar och till och med noll kronor ibland. Däremot garanterat 5.000 kronor till den arbetsgivare som anordnar. Ofta oerhört dåliga insatser när det gäller kvalitet på innehållet. Och som Claes Krantz så riktigt bloggar är fas 3 en insats utan kompletterande utbildning, pensionspoäng eller ens coachning efter som de i FAS3 anses gått vidare till aktivitet. Även om de förväntas ägna 20% av tiden som heltidspraktiserande att söka arbete.

Sammantaget
sett en insats mycket långt från det vi borde ställa krav på i Sverige med kollektivavtalsreglerade löner och arbetsvillkor. För denna insats, sa Bettina Kashefi, finns det inga gränser för antalet som kan komma med. Oerhört illavarslande.

Fler som bloggarKommunals utredare med gästbloggare Torbjörn Hållö, LO, Martin Moberg, Jämlikhetsanden, Eget tidigare inlägg,

Material:  LOs rapport om "den nya tidens AK-arbeten".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,