onsdag 25 januari 2012

Jobbkris kan fälla en statsman. Vem?

Idag toppar SvD med nyheten "Jobbkris kan fälla Obama". På ett uppslag i ekonomibilagan skrivs om den arbetslöshet som biter sig fast, trots löften om motsatsen. Många börjar nu ge upp att söka jobb och räknas dem in i statistiken handlar det om snarare 15 procent än den officiella siffran 8,5. Utvecklingen hotar Obamas omval i november, menar SvD.

Borde inte samma rubrik kunnat handla om Sverige? Om alliansregeringen? Om Reinfeldt? Ja, helt klart. Därför är dagens debatt i riksdagen högaktuell och intressant. (S) begärde debatten i slutet av förra året. S skrev:
Arbetslösheten förväntas stiga till 8,5 % år 2013. Utgångsläget på arbetsmarknaden är tufft då vi redan idag, efter ett drygt år av stark tillväxt av nya jobb, ändå har en mycket hög arbetslöshet på 7,6 %. Ungdomsarbetslösheten är redan nu rekordstor – mer än var femte ung människa är arbetslös idag, och långtidsarbetslösheten har bitit sig fast. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att Sverige nu står inför den största utmaningen på arbetsmarknaden sedan 90-talskrisen.
Nu har ju även svenska medier haft uppslag och rubriker som den om USAs jobbkris. Om detta har jag själv bloggat vid några tillfällen. Men trots det verkar bilden av att alliansregeringen gör tillräckligt för jobben ha fäst i människors medvetande. Så är det inte. Och i ett land där, oavsett den exakta riktigheten i jämförelsen, en så usel arbetsmarknadsinsats som FAS 3 har växt till åtminstone jämförbart i storlek med Volvo, borde jobbfokuset behövas ännu mer. Regeringens nya lösning, sänkt krogmoms, duger inte som lösning. Dagens riksdagsdebatt bör ge en del svar om de politiska skillnaderna i synen på hur fler jobb ska skapas och arbetslöshet bekämpas.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,