torsdag 6 mars 2008

Psykiatrin får skära ner - trots 53 miljoner i överskott

53 miljoner. Det var överskottet 2007 i psykiatrin i Filippa Reinfeldts och Birgitta Rydbergs landsting. Trots det ska psykiatrin nu skära ner, något som berättas i DN. Tidigare har Radio Stockholm rapporterat om en omfattande privatiseringskampanj inom psykiatrin.
I september skrev jag ett inlägg efter en debatt i landstinget där Birgitta Rydberg i stället lovade satsningar på psykiatrin. Återigen blir verkligheten tvärt emot retoriken.

Det behövs mer resurser till psykiatrin, inte mindre. Men också förändrat sätt att arbeta, inte minst med vårdprogram, vårdplanering och samarbete med kommunerna. Tillgänglighet, bemötande och psykiatrisk kompetens på vårdcentraler är andra områden som behöver förbättras. Visst finns det goda exempel. Jag var igår på besök i Södertälje, som har en psykiatri som kan vara förebild för andra. En av de viktigaste framgångsfaktorerna är att man har bra samarbete och samlokalisering med kommunen. Patientens hela person ses i vården, också boende, sysselsättning och socialt nätverk.

Landstingets ledning har börjat i helt fel ände. Först röstade man ner vårt förslag om mer resurser och valde skattesänkning med 700 miljoner. Sen beslutade man om nya ersättningssystem. Också här pengar efter antal besök mer än hur den viktiga behandlingen sker. Sen beslutade man sälja ut psykiatri i norra länet och sydöstra länet. Därefter kommer den översyn av psykiatrin som ska vara till hjälp för förändringar. Och där emellan skärs 30 miljoner bort i norra Stockholms psykiatri. Fel, fel, fel igen!

Intressant
? Andra bloggar om: , , , , , ,