onsdag 12 mars 2008

Fp:s husläkarblockering bakom vårdkaos

När Dagens medicin presenterade sin "maktlista" för 2008 hamnade Filippa Reinfeldt på prispallen som god trea. Först på 22 plats placerades folkpartiets Birgitta Rydberg. Frågan är om det inte är en alldeles för låg placering. Mycket av det som nu sker inom sjukvården i Stockholm kan förklaras av just folkpartiets extrema fixering vid husläkartanken: bilden av doktorn med väska och stetoskop som gör hembesök till familjens sjuklingar. Ack så vackert! Men oj så korkat att låta det styra hela vårdens utveckling.

Just husläkaridén, ett begrepp som föresten strukits ur lagstiftningen av riksdagen, är nu på väg att rasera de framgångsrika närakuter som byggs upp i Stockholms län. Beslut om stängning fattades och i stället skulle "husläkaren" ta ansvar för jourtider. (en timme kortare på kvällen) Sent om sider har de borgerliga insett att närakuterna är populära med en kvarts miljon patientbesök. Men att återuppväcka de socialistiska närakuterna är inte att tänka på. I stället har man nu kommit på idén att starta "lättakuter".

Peter Hultström, verksamhetschef vid Jakans närakut är förstås förbannad, precis som väldigt många patienter. Och visst är det snurrigt! Och allt därför att Folkpartiet ser närakuten som ett brott mot husläkardrömmen. Frågan är väl hur omfattande den ideologiska notan blir för skattebetalarna.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,