tisdag 18 mars 2008

Hedersvåld - en valvinnande fråga??

Jag tillhör dem som älskar politisk debatt. Jag menar också att det är ett krav och en plikt för partier att tydliggöra skillnader för väljarna. Vi ska profilera partierna. Men ibland tycker till och med jag att blockpolitiken går FÖR långt. Så var det igår i Huddinges fullmäktige när vår motion om insatser mot hedersrelaterat våld behandlades. Egentligen är ju alla helt överens: (undantag Sd förstås).

Kommunen har ett ansvar för att kunskaper om hedersvåld blir bättre. Det behövs mer samverkan med exempelvis landstinget - vårdcentraler, ungdomsmottagning, BVC osv. Hur vi gemensamt ska uppmärksamma och stävja hedersrelaterat våld och hur vi gemensamt ska kunna ge stöd till de flickor OCH pojkar som drabbas borde vara något som enar oss.

Icke. Fullmäktiges majoritet röstade ner förslagen.

Som av en händelse drabbades också min egen motion i landstinget av samma öde. Jag vill att vi skulle göra mer för att sprida kunskaperna. En ung tjej som lever under ett patriarkaliskt förtryck eller drabbas av våld använder sällan begreppet i kontakterna med vården. Därför borde Stockholms läns landsting, precis som Skåne eller Östergötland, ha samma ambitioner för att öka medvetenhet och kunskapsnivå. Och inte minst se till att de som drabbas får vård och omvårdnad.

Icke. Hälso- och sjukvårdnämnden avslog förslaget. Och jag befarar att det också blir fallet senare i landstingsfullmäktige. Så har blocktänkandet passerat alla anständigheters gränser.

Intressant
? Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

UltraV:s värld sa...

Jag pluggar just nu en kurs om hedersrelaterat våld, men vi har inte haft någon förträdade för vården som föreläsare och jag undrar om det finns någon som egentligen "specialiserat" sig på denna fråga. Det är enormt viktigt att vården tar emot dessa unga, och pojkarna måste synas i både skolan och inom socialtjänsten. För unga kvinnor över 18 år finns kvinnojouren, för de yngre och för pojkar finns socialtjänsten. Men skolhälsovården, där den finns kvar höll jag på att säga, och andra mottagningar måste kunna detta. Skolpersonalen möter dessa unga i sin vardag och de värnar om dem, men stöter på patrull lite varstans. De oroar sig för att just "deras flickor" ska visa vara nästa "Fadime".

Just BVC kan möta flickor som blir omskurna, men jag undrar om dessa ens kommer tillbaka till Sverige efter stympingen. Manlig omskärelse är ju lagligt, vilket jag anser är helt fel, men,,,
Barn dumpas utomlands, skolor måste ha koll på om unga kommer tillbaka efter skolledigheter. Och varför inte i såfall.
All misshandel av barn som sker i familjerna från "andra länder", med en annan syn på barnuppfostran måste kunna skyddas. Föräldra utbildningen har som ambition att förhindra barnmisshandel, men når man fram till alla familjer?

Vi inom kvinnojourerna arbetar med dessa individers trauma. Jourkvinnor blir ofta de nya släktingarna. Även andra kvinnor inom polis och andra myndigheter blir ett stort stöd för barn som tvingast på flykt på grund av hedersvåldet.

Gyn-hälsan och mödravården har en stor uppgift, liksom ungdomsmottagningarna. Det går inte att rulla tummarna och hoppas på polis och till viss del sociala myndigheter och de många ideella organisationer som redan nu arbetar aktivt med dessa frågor.

Har du läst Per-Arne Håkanssons rapport, IMS-rapporten "Frihet och familj, En uppföljning av skyddade boenden för personer som hotas av hedersvåld"?
Jag talade med honom i telefon en tid efter hans föreläsning och han sa att han ska dra detta för Nyamko Sabuni under seminariedagar den 8-9 april.
Oron hos kvinnojourer runt om i Sverige är densamma som hans, att man säger att flickorna och pojkarna nu är tillbaka i skola och på arbeten, då behövs inte mer stöd. Det är inte så enkelt för det dessa drabbats av blir ett livslångt trauma. De har flytt från familjen för att undgå döden, men de känner samtidigt att de svikit familjen och dragit fram eländet i ljuset. De är rädda för vad som ska hända med familjen, kvarlämnade syskon. De längtar efter sin familj och sörjer.

Det finns hur mycket som helst att skriva om detta ämne, och din motion var bra. Kämpa på!