lördag 8 mars 2008

Psykiatrins vardag och snurriga politiska beslut

I Dagens nyheter försvarar Birgitta Rydberg den borgerliga landstingsledningen. "Det blir inga nedläggningar av enheter inom psykiatrin" är budskapet. Samtidigt markerar landstingsrådet att
Norra Stockholms psykiatri hade ett underskott på 20 miljoner kronor förra året och vi belönar inte underskott
Om den synen är förklaringen till att nedläggningar faktiskt kan hota, kommenteras inte. Möjligen kan Rydberg ge svar på tisdag i landstingsfullmäktige då ersättningssystemet till psykiatrin ska debatteras. Ingela Nylund Watz har ställt en interpellation till Catharina Elmsäter Svärd som ska svara. Det är som är klart redan före debatten är att borgarnas klantiga sätt att leda landstinget skapar stor oro. Inom psykiatrin har man exempelvis först belsutat om ett ersättningssystem och sjösatt detta. Därefter beslutat om utförsäljning av psykiatri. Och först som ett tredje steg tar man del av slutsatser och förslag i en genomförd översyn. Helt omvända världen i sättet att leda och fatta beslut. Samtidigt avslog man S-förslag i budget 2008 om 45 miljoner kronor mer till psykiatrin i Stockholms län.

Vid sidan av politiken ligger psykiatrins vardag. Efter ett tidigare blogginlägg fick jag ett mail från en kvinna som arbetar i psykiatrin. Hon ville gärna att jag skulle förmedla hennes ord till dig som läsare. Så här skriver hon:

"Min" mottagning, Ekerö psykiatriska mottagning, tillhör alltså de nedläggningshotade. Och detta besked kommer nästan på dagen 2 veckor efter att vi fått veta att vår mottagning är DEN BÄSTA PSYKIATISKA ÖPPENVÅRDSMOTTAGNINGEN I HELA LÄNET enligt senaste patientenkäten som SLL gjort!! Hur smart klinikledning har man då??

Inte klokt alls - fullständigt korkat - och dessutom totalt oprofessionell ur ett rent företagsledningsperspektiv. En smart ledning skulle i stället använda denna utmärkelse som Brandfackla för att äska MER pengar till verksamheten (Norra Stockholms Psykiatri i stort) och inte bara snällt gå i politikernas ledband och skära ned. Dessutom borde man använda det som reklam för sin fina verksamhet. Men nej. Man tiger om det, berättar det inte ens för medarbetarna på kliniken förrän skriftliga "hot" inkommit från oss, och man ger oss ingen som helst bonus för detta fina resultat. Nej, man lägger ner oss istället.


Bor man på Adelsö har man drygt 5 mil bara till Brommaplan, i Stenhamra drygt 2 mil. Hur kul är det att tillhöra en psykiatrisk mottagning som ligger upp till 5 mil bort, när du bor i Stockholms närförort? Hur många andra invånare i Stockholms närförorter har så långt till sin psykiater??? INGEN. Men bor man på landet får man tydligen skylla sig själv, för man är ju uppenbarligen FULLSTÄNDIGT OINTRESSANT som människa när det inte är valår!!

För den som fattar beslut om sjukvård och psykiatri är verklighetsbilderna oerhört viktiga. Men den som tillämpar en ordning där besluten fattas utan att man försökt beskriva effekterna gör inte bara fel. Då utsätts också vårdens personal och patienterna på ett sätt som inte är rimligt.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,