måndag 3 mars 2008

Noll valfrihetsökning för tiotusentals i stockholms län

Debatten Sahlin-Reinfeldt innehöll väl det argumentationsutbyte man kunde förvänta sig på den korta tiden. När DN utvärderar sätts rubriken "Reinfeldt slog tillbaka...". Vet inte riktigt om jag delar den analysen. Båda debattörerna framhåll sina nyckelargument och positionerade sig utifrån dessa. Debatten höll väl sig också hyfsat inom de ramar jag försökte förutse i tidigare inlägg.

På en punkt kan socialdemokratin vara tydligare. Jag tillhör de som verkligen framhåller när utsatta bostadsområden och stadsdelar förlorar och straffas av politiska beslut. Så är det också i vårdval Stockholm, en punkt för kritik som verkligen nått fram i medierna. Men effekterna av Vårdval Stockholm är också "noll" för tiotusentals stockholms länsbor i mer välbärgade medelklassområden.

13 nya mottagningar i 25 länskommuner. På den listan är 3 på Östermalm. För ex Huddinge kommuns del är det ännu NOLL, i en kommun med över 90.000 invånare. En mottagning har auktorisation men mycket tveksamhet om den startar. Valfrihetsökningen hos huddingeborna, oavsett om man är medelklass eller ej, har ännu blivit noll, när det gäller utbutet i kommunen. Här faller alltså den något slagordsbetonade retoriken pladask mot verkligheten.
De mottagningar som har eller snart ska starta är dessa
Mottagning Kommun/stadsdel
1. Familjeläkarna i Saltsjöbaden Nacka
2. Capio Axess Akuten AB Solna
3. Quality Care Solna Solna
4. NynäsAkuten Nynäshamn
5. Quality Care Alvik Bromma
6. Scania Hälsocenter Södertälje
7. Veritaskliniken Ekerö Ekerö
8. Sinekur läkarmottagning Norrmalm
9. Veritaskliniken Väsby Upplands Väsby
10. Husläkarmottagning Kista
Hälsocenter Kista
11. Sibyllekliniken Östermalm
12. Engelbrektskliniken Östermalm
13. Östermalm Quality Care Östermalm

Nya husläkarmottagningar som uppgett att man startar senare under 1:a kvartalet 2008

Mottagning Kommun/stadsdel
1. Hamarby Sjöstads husläkare (10/3) Södermalm
2. Kvalita Kista vårdcentral (1/3) Kista
3. Familjemottagningen i Järfälla Järfälla
4. Hälsokällan (1/3) Södertälje
5. Brommaakuten(1/3) Bromma
Ett antal viktiga besked uteblev från Reinfeldt där ett är varför hon och de borgerliga valde skattesänkning före att minska vårdköerna för de tiotusentals stockholmare som står där? Där kraschar också talet om att patienten, inte politiker, ska bestämma ganska brutalt. Om inte politiken tar ansvar för hur vårdens resurser prioriteras och styrs...vem gör det då? Den som där vill svara "patienten" har ett stort och mycket svårt argumentationsjobb framför sig. Verkligheten tenderar ofta att vara betydligt mer komplicerat än så.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,