lördag 8 mars 2008

Statsminister och finansminister med olika statsbudgetar?

Valutspelet ekar från statsministern i Göteborg. Inte helt oväntat står sänkta skatter på dagordningen. SvD kommenterar och till Aftonbladet säger han:

– ..det kan röra sig i storleksordningen av det andra jobbskatteavdraget, nästan 13 miljarder kronor.

Den som lever i tron att politiker måste välja och prioritera bland till synes outtömliga behov och alltid begränsade resurser får sannerligen sin verklighetsuppfattning reviderad av de nya moderaterna. Nu har vi råd med både och. Aftonbladet rapporterar:

I sitt tal inför nära 2 000 moderater från hela landet lyfte Reinfeldt återigen fram välfärden som nästa stora fråga för regeringen. Närmast på tur står en tandvårdsreform, mer pengar till de fattigaste pensionärerna, till förskolan och till psykiatrin.

Så långt allt gott och väl. Sverige går bra. Inga faror hotar. PSykiatri, sjukvård, äldreomsorg, skola och förskola är tillsammans med järnvägar och vägar och bostäder sådant vi verkligen behöver satsa på. Men här kan vi få Välfärd och sänkt skatt samtidigt. Förhoppningsvis långsiktigt hållbart. Det måste man i alla fall utgå från. Samtidigt kommenterar finansministern till Ekot en sänkning av bolagsskatterna:
Jag föreställer mig inte att vi kommer att ha några jätteutrymmen i den kommande budgeten, givet att vi har så viktiga prioriteringar med infrastruktur och skolan och så, men på sikt på måste vi komma tillbaka till frågan, säger finansminister Anders Borg
Man får hoppas att de har koll på siffrorna. Att detta inte är ett första steg mot det ekonomiska moras som borgerliga regeringar har som vana att leverera. Varje parti ska ha sina reformer. Skatter ska sänkas och utgifter ökas. Det har ofta slutat i elände. Onekligen andas finansministern en helt annan bedömning av budgetutrymmet än statsminister. Han ska "peta ner" bolagsskatten, som motiveras av att det är viktig för jobb och konkurrenskraft. För statsministern verkar det vara skarpa kapningar av skatten snarare än petningar som gäller. Undrar vems budget som blir verklighet?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Ulf Eriksson sa...

Som student är det tragiskt att behöva läsa alla artiklar om hur bra svenska skattebetalare får det, allt eftersom regeringen monterar ner den sociala tryggheten. I takt med att regeringen sänker skatter så höjs priserna på energi, mat, bränsle, etc -dvs sådant som den svenska välfärdsmänniskan inte kan klara sig utan. För den stora massan kan det kanske, initialt, verka som att rörelsekapitalet ökar men det är nog så att de flesta, i slutändan, kommer att bli besvikna. Redan nu kan vi studenter konstatera att vi är stora förlorare eftersom vi inte har några skattelättnader att tjäna på och ej heller ökade bidrag eller lån att vänta. Däremot ska vi, med de små medel vi har, försöka att klara de merkostnader som regeringens politik medför för alla sveriges studenter.