torsdag 6 mars 2008

Internt allianskrig om vårdval Stockholm - reträtt på gång?

SvD har ringt runt till ledamöter i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Bakgrunden var morgonens artikel om hur vårdvalet slår mot utsatta områden. (jag kommenterade här) Granskningen visade bl.a. att två av tre nya vårdmottagningar har öppnat i områden med inkomster över genomsnittet i Stockholms län.

Nu har tydligen ett litet krig uppstått inom alliansen. Några ledamöter säger sig nu vara oroliga för vårdvalets effekter. Några vill införa en tidstaxa. Kristdemokraterna säger till SvD att det är deras idé:

– Det var kd:s idé från början, eftersom det är uppenbart att det tar längre tid att exempelvis behandla psyksjuka. Tyvärr fick vi inte med oss de andra partierna när systemet klubbades.
Men folkpartisten Olof Lindkvist uppger att det var han som såg problemen tidigt och säger till City:

– Jag kunde redan då peka ut vilka vårdcentraler som skulle få problem med ekonomin, och det har de även fått. Vårdcentralchefer hoppar av och jag får signaler om att det är svårt att rekrytera nya läkare.


Man frågar sig varför Olof Linkvist släppte fram och röstade för förslaget i fullmäktige när han visste effekterna? Fortfarande försvaras systemet av de moderata ledamöterna som verkar tro att allt löser sig:
Lars Joakim Lundquist (m), biträdande sjukvårdslandstingsråd, tror att den ojämna fördelningen av vård till viss del kommer att lösa sig genom att patienter väljer vårdmottagningar på andra ställen än där de bor.
Än så länge verkar man inte nått fram till slutsatsen att det tidigare fördelningssystemet inte var så illa i jämförelse med det nya. Ibland var det faktiskt bättre förr...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,