fredag 2 oktober 2009

Den hätska valrörelsen har börjat - och Sd är spöket

Att Sverigedemokraterna som kan få platser i riksdagen påverkar valrörelsen är kanske naturligt. Och viktigt att vara observant på. Jag hoppas att det inte tränger ut debatten om sakfrågorna och färdriktningen: hur lyckades alliansen med "fler jobb och färre i utanförskap?

Hur blev det med kvaliteten i skola, vård och omsorg? Hur ser fördelningspolitiken ut? Och inte minst: berättelsen om det rödgröna alternativet inför kommande fyra år.

Hotet om Sd in i riksdagen tvingar fram andra frågor. Hur ställer sig partierna till de främlingsfientliga? Mona Sahlin har deklarerat vad som gäller för framtiden. De rödgröna har gjort samma bestämda avståndstagande. Nej, nej, nej. Eller som Mona Sahlin svarade i Svd:s chatt:

Hur ställer du dig till att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Jag säger nej, både förstås till att samarbeta men också att någonsin göra sig beroende. Det är de två frågorna som jag tycker att Fredrik Reinfeldt inte har svarat på tillräckligt tydligt. Vi kommer aldrig någonsin att bilda regering och vara beroende av Sverigedemokraterna. Det är något som jag tycker att alla väljare har rätt att få besked om från alla som pretenderar på att bli statsminister
När blir Reinfeldt lika tydlig??

Fredrik Reinfeldt har nämligen också fått frågan. Allas vår stjärnreporter KG Bergström och Svt:s Lotta Bouvin har försökt tolka moderatledaren. I KG Bergströms ögon och öron har Reinfeldt inte gett besked. Samma sak i morgonsoffan hos Bouvin. Reinfeldts enda svar var att "samarbetet" sker mellan allianspartierna. Övrigt i relationer till Sverigedemokraterna vägrar han ge svaret "NEJ" på. Det oroar!

(Annars blev den intervjuns stora sak att Reinfeldt påstod att S-företrädare ringer runt till redaktioner och kräver att de ska ställa frågan om moderaterna och samarbete med Sd.)


Jag kan förstå att alliansens kampanjarbetare vill ta varje chans att rädda Reinfeldt ur det här. Ett angrepp på Socialdemokraterna är förstås det bästa. Så sker nu efter en ledare i Sydsvenskan.

Utifrån en några år gammal historia vill tidningen smeta på eländet på S. Peter Johansson på "Röda berget" skrev tidigare en replik till ledaren som väl kommenterar skräpet. Vad jag förstår handlade det om en nu sparkad, före detta S-företrädare vid namn Egil Ahl, som hade den märkliga läggningen att sondera samarbete med Sd. Hans sonderingskompis har också avgått. Så ska det gå efter sådana dumheter.

"Samarbetet" som Sydsvenskan också upplyser om ledde alltså till avgång. Bra. Man undrar om moderaternas företrädare lokalt känner av ett sådant tryck från sina partier?? Eller finns det någonstans...samarbete? Aktivt? Passivt? Hur ser det ut i Trelleborg, föresten?

I en mening, som Peter också skriver om, blir diskussionen helt orimlig. Jag råkar ju själv ha tjänstgjort som ledamot i Huddinges fullmäktige dit väljarna tyvärr har skickat två Sverigedemokrater. Jag är nästan övertygad om att í någon votering eller allmänt beslut har S och Sd, Sd och M, Sd och Fp, osv, röstat på samma sätt. Helt enkelt därför att de två Sd:arna finns i fullmäktige och omöjligen kan stoppas från att rösta. Det ändrar jag gärna på nästa val.

Idag skrev jag efter en artikel i Expressen om den "hätska" valrörelse som vi enligt några kommunikatörer kan vänta oss. Några timmar senare har nätet fyllts av blogginlägg som alla sprider budskap om S-samarbete med Sverigedemokraterna. Mina och Expressen-panelens spådomar verkar ha infriats ganska omedelbart. Mest (m) och (c)-bloggare verkar vara "på".
Frågan inför framtiden kvarstår dock obesvarad: Kommer Reinfeldt och moderaterna att på något sätt regera på bas av ett beroende av Sverigedemokraterna?
Kanske kan någon av de blogggare som reagerat över Sydsvenskans ledare ge ett tydligare svar än Reinfeldt?

Bloggar om detta: Kent Persson, Dick Erixon, Titta alldeles särskilt på Per Ankersjös blogg som också illustrativt med partiblommor försöker sätta bilden. Fler inlägg hos Ingrid, Johan Pettersson, Annie Johansson, Edvin Alam, Stefan Lundkvist, Linuz Aggeborn, Helen Törnqvist,
Johan Hedin som sätter två etiketter på sitt korta inlägg: "socialdemokraterna" och "rasism".
Stina, Johan Ingerö,

Håll ögonen efter inlägg från andra progressiva bloggare på Netroots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Fredrik Högberg sa...

Det är visst läge för bortförklaringar... Saken är den att Sahlin inte bara haft mycket hög svansföring, S-bloggar och andra har hetsat ganska ordentligt mot Reinfeldt i SD-frågan trots att han varit tydlig. Den "hårda valrörelsen" startade med andra ord för ett tag sedan och inte igår. Lite självinsikt bland s-bloggarna skadar inte. Läs gärna igenom några och du hittar ganska obehagliga bloggposter om Reinfeldt, Olofsson, Borg m fl.

Peter Andersson sa...

Fredrik. Jag vill inte se "obehagliga" poster om Fredrik R, lika lite som du, utan en saklig debatt. Men läs mitt inlägg igen så ser du att det jag tar upp också är frågor som sveriges ledande reportrar upplever att de inte heller ha fått svar på. Och i sammanhanget är väl påståenden att "S ringer runt till redaktioner för att få de att pressa.." ganska undermålig argumentation. Det är faktisikt Reinfeldt själv som har stått för det.

Att han som svar (före angreppen) bara upprepar att "alliansen samarbetar" är inte ett svar på frågan. Han måste ge det tydligt.

p

Tttore sa...

Det är inte Alliansen som behöver stöd av SD för att regera. Det är Sossarna.

Eftersom SD kommer att göra så att inget av blocken får egen majoritet så är det Sossarna som måste ha SDs hjälp för att ens kunna få bort Reinfeldt från stadsministerposten.

SD kommer alltså att kunna blockera alla regeringsalternativ (om de nu inte får till en som är blocköverskridande).

Sverigedemokraterna i opinionen:
Sentio: 4,6% > 4,6% > 5,0% > 5,9%
United: 4,7% > 4,1% > 5,6% > 5,3%