fredag 23 oktober 2009

Lägre löner, sänkta skatter, brister i välfärden och höga bonusar i en enda soppa

Publicerat efter blogghaveri :-(

Dagens
DN debatt innehåller ett samlat budskap från arbetsutskottet i SKL. Det är ekonomisk kris. Regeringen har gett lite mer pengar men inte tillräckligt. Som arbetsgivare ska man ta ansvar. Avtalet med sjuksköterskorna kan komma att sägas upp. De har idag rätt till två (ynka från en ynklig nivå , min anmärkning) procent men även det kan bli för mycket att bära för de av krisen och arbetslösheten tyngda arbetsgivarna.

Det är märkligt på det sätt som också Edvin Alam har reagerat på. Även om han beskriver det som "Lite humoristiskt"
- Politiker (i det här fallet arbetsgivare) som är med och petar i avtalsrörelsen. Illmar Reepalu kommer ha det tufft på Socialdemokraternas kongress nästa vecka!
Det är mer en parantes av historiska skäl. Måhända också för att politiken direkt ska kunna styra det som är 90 procent av de kostnader som kommuner och landsting har. Lokalt gissar jag att det är få politiker som likt jag själv i mitten på 80-talet sitter och "petar" i lönelistor.

Jag förstås om landets välfärdsarbetare blir förbannade. När det gäller vårdens personal är det alltid kris. När det handlar om bonusar och sänkta skatter (som betalar sjuksköterskor och lärares löner) verkar det alltid finnas obegränsat med resurser.

En sak är uppenbar: framöver kommer politiker att vilja ge en ljus bild inför kommande val. En väg är att beskriva varje liten krona som läggs för att täcka kostnadsökningar som en ny satsning. Så gör t.ex. landstingets majoritet, också med bidrag i bloggosfären.

Hur man än vänder och vrider sig för att komma ut ur det dilemma man själv har skapat så är det solklart: Har regeringen valt att sänka skatter för nära 100 miljarder, så är det mindre pengar kvar till vård och skola. Har man som landstinget i Stockholm (dock ej 2010) och har man som min egen kommun Huddinge gjort samma sak så har man prioriterat skattesänkningar före välfärd eller möjligen att ge redan anställda rimliga löneökningar.

Det dilemmat kan SKL:s borgerliga ledamöter inte heller fly från, även om man hugger Ilmar Reepalu som "gisslan". (som möjligen i själva verket är en tradition i SKL att göra i förhandlingar..men ändå..)

Fler bloggar: Utredarna, Andreas.
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,