torsdag 29 oktober 2009

Klimattoppmöte i allianstider platt fall för miljön?

Bloggarnas favör denna S-kongress är att i lugn och ro få sitta med partiets ledande företrädare och prata politik. Redan i morse var vi några som samtalade med Thomas Eneroth. Bloggen Mitt i Steget (Johan Westerholm) berättar mer om det samtalet.

Många ämnen berördes och alla hade bäring på jobb, industriell utveckling och hur politik, näringsliv och forskning gemensamt kan samverka för jobb och tillväxt. I det låg förstås den gröna omställningens kraft och potential. Om den används med full kraft är det oerhört viktigt för att ställa om samhällen till långsiktigt hållbara.

Det är tragiskt att de höga ambioner som förut har funnits med omställningen till ett "grönt folkhem" med förnybar energi och kraftfulla energieffektiviseringar har mattats. Ett exempel är att regeringen och Reinfeldt öppnar för uranbrytning i Sverige. Samtidigt ser vi en minskning av det förnybaras utveckling, t.ex. en minskad satsning på vindkraft i Sverige.

Jag tänker på samtalet när jag hör rapporterna om det hotande nederlaget för klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Under det svenska ordförandeskapet riskeras en av de viktigaste globala överenskommelser som någon gång har förberetts. Klimatförändringarna är akuta och världen, inte minst de rikare staterna i EU, måste gå före.

Att ett klimatförhandlingarnas haveri i Köpenhamn ensidigt skulle lastas EU:s ordförandeland är förstås absurt. Det handlar om EU och världen och om rika och fattiga. Men tveklöst hade en annan svensk S-regering / rödgrön regering agerat med större trovärdighet och med mer större ambitioner. Med en sån ledning hade Sverige kunnat nå längre än Reinfeldts regering när det gäller att samla EU:s länder. Ett läge där förutsättningarna för en global överenskommelse om ett nytt klimatavtal hade varit större.

Läs också ÅsaWestlunds tidigare inlägg om detta.

Andra blogginlägg:
Mats Engström,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

August Palm sa...

Det blir lite dråpligt att ordföranden för EU har sagt att klimatfrågan inte är prioriterad.