tisdag 13 oktober 2009

253.000 utan jobb i ett Sverige utan jobbpolitik

Det verkar nästan som det är ute att prata jobbkris, arbetslöshet eller utanförskap. Andra teman föräras det stora utrymmet i debatten. Samtidigt som Sverige talar närvaro i riksdagen och KD-ledaren om "verklighetens folk", kommer AMS med nya siffror. 253.000 inskrivna hos arbetsförmedlingen. Såväl Svd:s som DN Ekonomis rubrik talar om "103.000 fler arbetslösa". DN:s rubrik i dagens papperstidning: "250.000 utan jobb".

I stället för att göra något mer handfast ska Maud Olofsson prata. Kanske har regeringen börjat inse att jobbskatteavdrag visst var bra för de som har jobb och inkomst men inte gav någon skjuts framåt när det gäller jobben. Och aldrig kommer att göra det heller. Därför ska Maud Olofsson prata med företagarna. I SvD skriver hon om den inbjudan som har skickats till företagarföreträdarna, ett "gäng" som till delar är ganska missnöjda på regeringen som inte levererat bättre villkor.
Jobbskaparagendan behöver fyllas på med nya insatser och prioriteringarl
Olofsson har så så rätt. Nyligen lade oppositionspartierna sina alternativa budgetförslag i riksdagen. Jag garanterar att Maud Olofsson och alliansregeringen kan hitta ganska många uppslag i de produkterna. När det handlar om det viktigaste vallöftet, att skaffa fler jobb och minska utanförskapet, borde alla vägar lämnas öppna.

Fler bloggar om detta:
- Kristian Krassman: "Trendbrott för ekonomin, inte för arbetsmarknaden"
- Daniel Mathisen: "Den jobblösa tillväxten".
- Utredarna: "Jobbkrisen fördjupas, men det finns en arbetsmarknad"
- Martin Moberg: "Rapport från jobbkrisens Sverige".
- Progressiva bloggare på NetRoots om "jobbävning"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Adam Persson sa...

S-info och s-bloggar har många förtjänster varav objektivitet inte är en av dem. Man är så fokuserad på att hitta fel hos sina politiska motståndare att man totalt missar bjälken i sitt eget öga. De 103,000 fler arbetslösa jämfört med förra året ger oss samma arbetslöshetssiffror nu som vi hade när (s) lämnade från sig makten mitt under den högkonjuktur som rådde då. Det är fakta, huruvida det var Alliansens politik som allenarådande låg bakom framgången det kan man visserligen tvista om men alla oberoende bedömare hävdar att den jobbpolitik som Alliansen införde var en starkt bidragande faktor till den rekordstora minskningen av antal arbetslösa åren 2006-2008.

När du som heltidspolitiker (?) helt bortser från ovan faller hela den trovärdighet du kunde ha haft och man kommer närmast att tänka på uttrycket "Tomma tunnor skramlar mest".

Om man vänder på resonemanget; Om socialdemokraterna hade fått sitta kvar 2006, hade vi nu då haft ytterligare 103,000 arbetslösa jämfört med nu och istället för 250,000 arbetslösa hade vi haft 350,000 istället?

Innan ovan fråga har blivit besvarad, eller ens blivit tagen i beaktande, tycker jag det är lite magstarkt att be om väljarnas förtroende igen. Varför ska ni lyckas nu när ni misslyckades förut med samma politik?

Försök svara på det utan att ge svepande formuleringar såsom "En rättvis jobbpolitik för alla", eller varför inte klassikern "Alla ska med". Fine, men hur då?

Peter Andersson sa...

Adam. Tack för synpunkten. Nej, är inte heltidspolitiker. Mitt ombudsmannajobb i Solna är ett mer praktiskt o organisatoriskt jobb. Däremot har jag en del uppdrag som kan sägas vara tunga, i kommun och landsting.

Jag har suttit hela dagen i landstinget och lyssnat på allianspartierna. Oavsett vad som tas upp så vill de fly tillbaks till förra mandatperioden. Det är inte det vi ville debattera idag om det gäller brister i vården idag. Lika lite skriver jag om dåtidens arbetslöshet. (by the way..om du kollar mina inlägg med sökning på ex konjunkturinstitutet så finns exemplen på hur jobben började växa fram tiden före regeringsskiftet.

Oavsett historiten är det 103 ooo fler arbetslösa än förra året. Tyvärr sorterar alliansen ut alla begrepp om "utanförskap" därför att det inte är trovärdigt att prata om. Det ska förstås mötas med två linjer: det ena: Förslag från S och de rödgröna med egen politik.

Om du lämnar retoriken och kollar i min blogg så kryllar det av inlägg med konkreta förslag på område efter område. De finns oavsett hur mycket man upprepar att "det bara är gnäll. Senast förstås i budgetförslaget.

Jag har svårt för bloggare som sätter stämplen "S-info" och "S-bloggar" på varje socialdemokrat som bloggar. Påminner mig om en tid när de mer ålderstigna bloggarna slogs för att just "såssar" inte skulle delta i bloggdebatterna. Det är förstsås inte tänkbart idag att så blir fallet.

"Misslyckats förut med samma politik"? SOm jag skrev..lämnade vi ju över ett läge med allt fler jobb...nära fyraprocentsmålet.

Hur arbetslösheten hade utvecklats är förstås omöjligt att säga. Det som utvecklades när vi lämnade var ju de tillkommande jobben och en ekonomi som det var ordning på. Därefter har skatter sänkts med snart 100 miljarder. Enligt allianspartierna är det något av "en piss i Atlanten" som man alls inte behöver tala om...

Visst kan man debattera vem som har störst bevisbörda. Men vi borde kunna enas om att det är nuvarande regering som ska granskas inför valet utifrån vad man lyckats med. Självklart ska den granskningen också göras av oppositionen.

p

p