onsdag 14 oktober 2009

FRA och partiledare -en dag med riksdagen i totalfokus

En onsdag då riksdagen verkligen sätts i fokus. FRA-lagen ska debatteras och klubbas. Som det sser ut i medierna verkar det bli full uppslutning för proppen från de borgerliga ledamöterna. Det innebär inte att det finns ett starkt stöd för lagen i riksdagen.

Den
som ser DNs TV intervjuer med tre ledamöter som haft avvikande åsikter kan ana att det bakom "tveksamheter" och "kanske lägger ner-rösten"-kommentar döljs ett oerhört tryck på enskilda ledamöter att sluta upp bakom propositionen. Jag avundas inte de som utsätts för den manglingen av sin riksdagsledning. Camilla Lindberg, som bara i senaste bloggpostningen har 78 kommentarer kan i alla fall i många av dessa känna ett folkligt stöd.

Som om inte detta räckte inleds dagen med att partiledarna drabbar samman i debatt. Det är förstås upplagt för en strid flod av inlägg också i bloggosfären om detta. Ämnen för partiledardebatten är ganska solklara även om det kanske borde bli en del FRA-debatt också. Det finns frågor där partiledningarna ska avhålla sig från att pressa på för mycket på enskilda ledamöter. FRA-frågan är en sådan, helt enkelt därför att kritikerna ger uttryck för en ganska massiv folklig opinion. Den som inte lyssnar på den lär få betala sitt pris.

Annars är förstås jobben och utanförskapet givet som debattens kärna. I veckan kom nya siffror om 103.000 fler arbetslösa än förra året samma period. Var tredje ung går arbetslös.
De rödgröna förslagen för utbildning, kompetenshöjning och investeringar skulle hjälpa upp mycket av läget. Med stor sannolikhet kommer majoriteten i riksdagen, alliansen, att sätta nya sänkta skatter före. Trots intern splittring om detta.

Där kommer debattens andra kärna in. Kvaliteten i välfärden. Tryggheten vid sjukdom eller arbetslöshet. Sånt som inte får plats om man avhänder sig intäkter genom skattesänkningar. I dagarna rapporterar medier om brister i barnsjukvården. Det är konkreta exempel på förbättringsområden som ofta kräver ökade resurser som inte finns efter en skattesänkning. Vad kommer först?

Jag gissar att tonen kommer att bli mycket vass. En illustration på det är alliansens egna flygbladstillverkare på SvD. Idag inleds ledaren med ett ihopsnickrat påstående som följer SvD:s sen länge tillämpade strategi för att slå mot Mona Sahlin som person.

Påståendet om höjda skatter för "ett vårdbiträde" är hämtat från den bluffrapport som alliansen presenterade i går. Svd har sen lagt ihop olika skatteförslag och helt enkelt delat med tre. Så får SvD fram effekter av förslag som inte finns. Ändå inleds hela ledaren med detta som en sanning. Bedrövligt.

Anders Borg lät sammanträdet med riksdagens finansutskott flytta på sig, allt för att kunna presentera denna "rapport". Jag förstår Östros skarpa reaktioner och jag förstår de även om jag försöker se vid sidan av mina partisympatier. Att riksdagens finansutskott flyttas runt av ett valjippo är helt enkelt inte acceptabelt. Alliansen har all rätt att ordna vilka pressträffar man vill. Men inte ha dra in riksdagen i det.

Det blir en het dag i svensk politik.

Fler bloggar om saker:
- Rödgrön.se: Lasse Ohly om alliansens "granskning" av oppositionen.
- Mitt i steget: "Om dagens nagelbitare och spontana applåder"
- Oscar Swartz: FRA: Riksdagsmännen som skall avlyssnas
- Annika Beijbom: "Integritet för den nya tidens krav"
- Alliansfritt Sverige: "Presskonferenser i stället för budgetarbete"
- Calendrella: " Privatlivsskydd i FN:s deklaration över mänskliga rättigheter
- Maria Ferm: "Nej till signalspaning i kabel":
- Kent Persson: "Alliansen ger svaren...när ska de rödgröna.."
- Roger Jönsson. "Ung och arbetslös - ett slöseri".
- Thomas Hartman: om S och FRA-frågan...
- Kulturbloggen: om att högerregeringen idag röstar bort sig själva
- Björn Sundin.. om en övervakande regering..
- Kulturbloggen...om ett fel på en lag...
- Eva-Lena Jansson: "Fortfarande stenhård kritik mot FRA-lagen"
- Martin Moberg. Presskonferens i stället för utskottsarbete

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,