onsdag 28 oktober 2009

Jobben behöver också S-kongressens debattid

En av de första jag träffade i morse när jag kom till Jobbkongressen var Elvy Söderström, stark S-ledare från Övik. Hon hade mött reaktioner från ombud som tyckte att förslagen om en förnyad jobbpolitik var så genomarbetade och offensiva att det kunde göra kongressombuden mindre debattlystna. Senare under denna inledande kongressdag har jag uppfattat samma signaler från andra kongressdelegationer.

Det vore förstås olyckligt om det skulle bli så. Jobben är ju kongressens politiska kärna. Men vad gör man som ombud om de förslag som presenteras är så pass bra att man inte är känner behov att "protestera" eller tillföra något? Bra kan förstås bli bättre.

Förhoppningsvis blir det debatt och diskussion trots det. Här kryllar det av ombud som har många idéer och som nu jobbar i temagrupper inför kongressens fortfatta behandling. Och så finns tack och lov SSU:

I en rapport som presenterades vid lunch ställer man skarpare förslag på jobbpolitik.
· Tillsätt 30 000 välfärdsjobb för långtidsarbetslösa ungdomar.
· Ge 10 000 unga utbildningsvikariat där de får anställs medan äldre vidareutbildar sig.
· Genomför en omfattande utbildningssatsning i ett kunskapslyft, med en kunskapsgaranti
för ungdomar så de hamnar först i kön.
· Inför ett lärningssystem inom gymnasieskolan.
· Bygg ut högskolan. I ett första steg vill SSU se en utbyggnad med 20 000 platser. Visionen
är att 65 procent påbörjar högre studier innan de fyllt 25 år.
Monas inledning berörde självklart jobben: det berättar DN, SVD, Aftonbladet, Expressen.
Återkommer senare med lite tankar efter Monas tal. Tills dess får man ge alla ombud en uppmaning att, förstås inom ramen för den begränsade taletiden, försöka bidra till att jobben också i debatten blir kongressens största politiska fråga. Väljarnas stöd för (S) jobbpolitik ökar och det sjunker för Reinfeldts regering. Det gäller att vårda det återvunna förtroendet som kostade regeringsmakten 2006.

Fler nya inlägg om kongressen:
HBT-sossen, Johanna Graf, Johanna Graf2, Erik Laakso, Karin Bergh, Fredrik Pettersson, Johan Westerholm, Aftonbladet Blogg, Jytte Guteland

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,