måndag 19 oktober 2009

Stort och viktigt engagemang mot rasism och främlingsfientlighet!

För många av oss har dagen störts av funderingar kring det som SD-ledaren Jimmie Åkesson hävde ur sig i Aftonbladet redan i gryningen. Jag bloggade själv om eländet här. Aftonbladet avslutar dagen med kommentarer från alla partiledare. Artikeln är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt att de "mörka" får så stort utrymme. Men som jag också skrev i en bloggkommentar tror jag att ytterst få svenskar ställer upp på de värderingar som Åkesson och SD bär på och vill genomföra i form av politiska förslag i riksdagen.

En del exempel som Åkesson (åter) upprepar påstår några av mina läsare att "folk tycker". Men vissa saker kan inte tyckas. Som ett av SD:s vanligaste påstående som Åkesson upprepade under helgens möte. "
en nyanländ äldre invandrare som aldrig gjort ett handtag i Sverige kan få lika hög ersättning som ens egna, gamla föräldrar”.
Som Lena Mellin så riktigt berättade är fakta helt andra:
Det är inte sant. Den lägsta pension som betalas ut är 7 780 kronor i månaden. Den behöver man inte ha jobbat en enda sekund för att få. Det enda villkoret är att man bott i Sverige i minst 40 år sedan man fyllde 16. Det uppfyller knappast äldre nyinvandrade. I deras fall är det snarare äldreförsörjningsstödet som är aktuellt. Det är högst 4 832 kronor i månaden.
Åkesson tvingades backa i Rapport från påståendet att "våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna. Man kan ju som sagt inte veta att de har just den religiösa övertygelsen. Brottsförebyggande rådet som han påstår står för fakta saknar i själva verket såna uppgifter.

SÄPO svarar i Sydsvenskan om påståendet om terrororganisationer och kan inte känna igen Åkessons uppgifter. Omskärelse är som sagt inget specifikt muslimskt. SCB avslöjar att Åkessons uppgifter om att Malmö "med största sannolikhet har en muslimsk majoritet" så är det enligt statistikmyndigheten fel. Såna uppgifter finns inte.

Aftonbladet utlovar en genomgång av fakta i morgondagens tidning.

Hur hanterar man då partier som utgår från helt andra värderingar än de allra flesta av oss gör? Kanske Sofia Mirjamsdotter har en poäng: "
Ta ifrån dem ordet istället, diskutera invandring, segregering, främlingsfientlighet utan att sätta frågorna i relation till SD och deras politik. Skaffa egna agendor i frågorna!
Kloka ord.


Läs mer:

- DN med statsvetarkommentar.
- Eget tidigare inlägg.
- DN Analys.

Nyare blogginlägg:
- (Gustav) Andersson på Kungsholmen som avrätter myten om det farliga mångkulturella
- Kent Persson: "Lika oförenligt som eld och vatten"
- Maria Ferm: "Sd det största hotet":
- Kristian Krassman: "Nej, Jimmie, du är största hotet"
- Lars Ewald Lenka: "Åkessons retorik borde innebära ett omfamnande av kristna flyktingar"
- Blondinebella: "Vidrigt, Åkessson"
- Mona: "Jag blir rädd"
- Ett mercyfuck i Svenssonville: "Kannibalerna vårt största hot" LÄS!
- Erika: "Vad är nästa steg?"
- Martin Moberg: om Sd som megafon åt mörka krafter.
- Tonårsmorsa: "Vi måste lära oss att leva tillsammans och inte hata.."
- Nya äventyr (Marianne) "Mörkrädd".
- Fia Arkelsten. "SD visar färg".
- Dick Erixon som har egen kampanj
- Just nu 98 bloggar på Knuff, ang artikeln (nu 105)

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Mike sa...

Åkesson är Stekt kokt och bränd i skallen.