tisdag 27 oktober 2009

Har du tankar och drömmar om kloka kongressbeslut?Sitter och läser "Tonårsmorsas" tankar inför den snart igångkörda S-kongressen. Jag hoppas att hennes drömmar kommer att uppfyllas, i form av kloka och förnuftiga beslut av de församlade ombuden. Höga krav på kvaliteten i skolan. Skattepengar som används i verksamheterna, inte skeppas i väg i överflöd till aktieägare. Däremot sunda möjligheter att få rörelsen att gå ihop och att klara de högra krav som ska ställas. Samma krav på skolor att ta emot alla elever. Inte möjligheter att sålla. Fler kloka tankar finns i inlägget.Jag hoppas att många faktiskt har stora förhoppningar på kongressen. För egen del ser jag fram emot att få följa sjukvårdsdebatten, livsviktig för oss alla men också en av valets viktigaste frågor. Där har vi redan nu ett stort förtroendekapital som vi måste vårda. Jag tror att vi på de flesta punkter är ganska överens. Den stora framtidsutmaningen - hur sjukvården ska betalas i ett Sverige där allt fler äldreäldre kräver allt mer vård tycker jag inte besvaras. På kort sikt ja, i och med skattepolitiken men det stora gapet som uppstår på längre sikt återstår att hantera.

Jobbkongress: En sån handlar förstås om jobben och hur vi skapar välfärden. I riktlinjerna ligger företagandet som första avsnitt under jobben. En bra utveckling att vi inte automatiskt ser jobb och Arbetsförmedling som en första naturlig sak. Eller "Kompetensförmedling" som vi döper om -och förhoppningsvis GÖR om det till.

Det finns förstås oerhört mycket mer: miljö- och klimatpolitiken, integritetsfrågorna, hela välfärdsområdet, bostadspolitiken, storstädernas villkor. Allt det där måste bygga på vår ideologi, våra värderingar. Där tror jag också att en av nycklarna till valframgång ligger. Och visst drömmer jag om att kongressen spikar politiska riktlinjer som har mer av drömmar och visioner som startkapitel. Inte börjar direkt med i och för sig viktiga saker som "överskottsmål" och "utgiftstak" i statens budget. Mer känsla och passion måste detta parti visa upp.

I tider med allt rörligare väljare måste ett parti som vill leda Sverige få stöd av breda grupper. I mitt län, Stockholms län, är det medelklassens tjänstemän. Inte minst barnfamiljerna i den gruppen. Vill socialdemokratin påverka samhället krävs det att vi har en politik för barnens bästa, också utifrån medelklassbefolkningens vardagsproblem.

Men. Det gäller att inte ta steget för långt. Om inte socialdemokratin - verkligen, i skäl och hjärta och i praktiskt politik- står på de mest utsattas sida - så har vi ingen komplett politik. Det handlar inte heller om välgörenhet. Det handlar om att se orsakerna till klyftor och utanförskap och att förändra.

Tala gärna om att ta tillvara människors vilja att lyckas och nå framgång. Men glöm inte att vi har oerhört mycket mer att göra för att bryta möta segregation och utanförskap. Socialdemokratin är socialdemokrati just därför att vi ser till hela befolkningen. "Alla ska med", ett måhända uttjatat, men ack så viktigt begrepp för varje beslut som kongressen fattar.


Fler tankar inför kongressen:
- Johan Westerholm: "Om vinst i offentlig sektor och något om kompetens".
- Krassman: "Det handlar om jobb, jobb, jobbkongress"
- Robert Noord: "S-politik för integritet på nätet"
- Åsa Westlund: "Ska verkligen lobbyister skriva våra riktlinjer?"
- Karin Bergh: "Just nu. Uppstart av kongressen"
- Erik Laakso om ekonomiska förutsättningar..och kongressens stora fest...eller ej
- Anna Vikström: "Debatt om sjukförsäkringen"
- S-buzz om bla. uppdaterad blogglista.(kongressbloggare
)
- Calle Fridén: "Iskallt fackligt intresse för jobbkongressen?"
- Åsa Eriksson. "Snart är det dags"

Fler progressiva bloggare på NetRoots om jobbkongress och jobbkongressen
Läs också S-kongressbloggen.
Koll på besluten genom Aktuellt i politiken. Första analysen på Youtube r. AiP på Facebook.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Mia sa...

Vill bara säga att jag tycker det är hemskt roligt att du har tittat in på min blogg!
Jag tittat in hos dig lite då och då och tycker du brukar ha kloka tankar.
Hoppas kongressens blir livlig och givande!!!

Peter Andersson sa...

hej Mia. Tack! Tittade in hos dig igen om skrev en kommentar :-)