tisdag 20 oktober 2009

De skarpa skattesänkardrömmarna som kom på skam. Bra!

Med SvD:s uppgifter idag om hur majoriteten i landstinget har jobbat med förvaltningens budgetförslag kan man dra en slutsats. Av de stolta ambionerna och de stora talen före valet om "Sveriges högsta skatt" och löften om sänkningar så blev det inte särskilt mycket. Praktiken av alla löften och kaxiga ord blev 17 öre av de 1.95 som höjdes för att klara borgarnas underskott och städa i landstingets ekonomi.

Bra, tycker jag. Resurserna behövs i vården. Det fanns i de första signalerna ambitioner om en 12-öring till i sänkt skatt men det ströks redan på vårkanten. Att det internt i borgerligheten säkert betraktas som en stort misslyckande är väl ingen dålig gissning.

Så, verksamheten då? Den viktiga vården och den viktiga kollektivtrafiken? När de extrapengar som regeringen efter mycket om och men klämde in mellan skattesänkningarna var klart pekade jag på i ett inlägg att de 600 miljonerna för Stockholm inte var särskilt mycket i jämfört med de redan förutsatta hålen i budgeten.

Problemet med just landstinget är att man inte som min hemkommun Huddinge utgår från att den redan befintliga verksamheten oftast (alltid?) ger automatiska kostnadsökningar i form av löne- och prisuppräkningar. Kostnaderna för vården har dessutom haft en tendens att sticka iväg rejält. Budgetdirektiven innehåll i sig en halvering av kostnadsökningstakten.

I kommunen kallas det "volymökning". Där springer man inte ut och talar om "satsningar". Att löner och priser ökar eller att allt fler invånare ökar behoven av fler som utför jobbet brukar inte beskrivas som politiska "satsningar." Det görs i landstinget.

Visst ser det ut som om förslaget ändå innehåller positiva delar. Jag tänker då inte på de ökade avgifterna men mer resurser till psykiatrin är förstås viktigt. En "satsning" på den tidigare satsade men av borgarna stängda närakuten vid Karolinska Huddinge som nu öppnar som barnlättakut är väl bra. Det hade varit bra om den hade sluppit slå igen först.

Kollektivtrafiken: Där gör man inget åt de obegripliga taxorna med zonindelningar som inte passar i vårt län. Det är..just obegripligt. Ser också att man har med den ganska plötsligt inpetade investeringen (per meter ganska dyra..) "Spårväg City". Om detta har jag bloggat här.

Med de borgerliga budgetförslagen ska nu oppositionen forma sitt alternativ. Det är förstås en viktig process eftersom 2010 års budgetförslag blir något av valdokument. Den som framöver hör alliansen i Stockholms läns landsting tala om sänkta skatter ska förstås minnas de 17 örena.

Men helt rikigt att stoppa upp sänkarnojan. Skattepengarna behövs verkligen till vård och kollektivtrafik.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,