måndag 26 oktober 2009

Jobbkongressveckan igång - Nu lyfter vi !


har äntligen kongressveckan startat. Ett par dagar kvar till invigningen där redan första delen blir en signal om en ny öppenhet och kanske också något som ska berätta att partiet fortsatt har förankringen i människors vardag. Mona Sahlin startar tillsammans med kongressombuden på centralen (onsdag) där hela partiet är ute och samtalar med stockholmare och resenärer. Därefter invigs formellt kongressen kl. 13 i Älvsjö.

Kongressinslagen i medierna har börjat. Bloggade i går om ett par och tyckte att det var viktigt att visa att kongressen är en del i en lång process att mejsla fram en stark politik. I går deltog Mona Sahlin i Svt:s Agenda.

Aftonbladets ledare (Helle Klein) skriver om fyra viktiga punkter för kongressen, alla med begynnelsebokstaven (S): Sysselsättningen, Solidariteten, Sammanhållningen och Sol, vind och vatten.

Idag har SvD en artikel om mediernas sätt att lyfta fram partiledaren. SvD berättar också om partivännerna i Årjäng som deklarerar sitt stöd till Sahlin. Artikel har en annan vinkling som på ett bra sätt illustrerar (s). Två ombud från Värmland intervjuas, Daniel Schützer och Gunilla Svantorp. Den förre är egenföretagare och den senare folkhögskolelärare. (fel i svd) Offentlig verksamhet och egenföretagande tillsammans. Så ser och så måste socialdemokratin i ett modernt Sverige också visa upp sig.

En fråga i Agenda handlade om kongressen kommer att bli "Sverige mot Stockholm". På samma sätt som Mona svarade tror jag att det nu äntligen är svunna tider. Att väldigt många som jag själv inte är födda här utan inflyttade har i sig varit viktigt för förståelsen av villkoren i Stockholm. Samtidigt som villkoren i landet utanför huvudstaden hela tiden finns.
Det där är viktigt för möjligheterna att vinna val men det är långt viktigare och större än så: i grunden är en av många illustrationer av en socialdemokrati för hela Sverige och för hela befolkningen. Solidaritet också inom landet.

DN har idag också en Politik special. (ej på nätet än). Den ideologska debatten lyfts fram och som under kongressen kommer att handla mycket om vinst i offentligt finansierad verksamhet. Ombuden Anders Almgren och Björn Abelson intervjuas tillsammans med Helene Hellmark-Knutsson från Sundbyberg. Helen lyfter fram att förståelsen i landet för Stockholm gör det möjligt att erbjuda ett attraktivt politiskt alternativ för länets invånare.

Reagerar också på något som Henrik Brors skriver i sin analys till Special-artikeln. I en jämförelse med Göran Persson förra kongressen som då talade om ombudens kongress som fattar beslut menar H. Brors att "Sahlin vill ha så diffusa beslut som möjligt på avgörande områden ." Det sägs beror på att (S) behöver förhandlingsmandat i sina samtal med Mp och V.

Ombuden (hela listan här)börjar så sakta ta sig mot Stockholm, inte minst Anneli Hulthén, Göteborgs kommunalråd, som gör det på cykel. Hon vill förstås vara framme till öppningen på onsdag. Först på fredag kl 11 enligt programmet ska Anneli inleda kongressens behandling av avsnittet "Konkurrera med kunskap och forskning", om förskola, skola och forskning.

Några bloggar om kongressen:
- Mitt i steget,
- Västmanlands ombud
- Örebrodelegationen
- Anders Täljebäck
- Fredrik Pettersson som blir Sörmlands kongressblogg
- Åsa Eriksson om kongressnerver
- Tingeling i politiken som skriver utifrån perspektivet "kongressjobbare"
- Anna Vikström som är ombud för Stockholms län.
- Mårtens tankar: Om att kanske inte ha råd med kongressdeltagande.
- Fler på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst lyfter ni men tank pa att det sitter en kamikazepilot vid spakarna.

Britta Sethson sa...

Till anonym

Vet inte vad du menar riktigt men vi socialdemokrater är trygga med Mona Sahlin. Ännu mer trygga med våra grundvärderingar i partiet.