torsdag 29 oktober 2009

Mona omvald enhälligt - och en heldag med jobbpolitik för Sverige

MONA Sahlin är omval.
Enhälligt.
Förstås!


Jag
sitter i bloggarnas avdelning i utställningshallen och har gjort så under dagen. Precis till vänster har jag en TV som sänder kongressdebatten direkt. Anförande efter anförande har förmedlat förslag efter förslag för att stärka jobbpolitiken.

Redan på morgonen diskuterades förutsättningarna och basen för hela tillväxten: Ordning och reda på ekonomin. Just det avsnittet av de politiska riktlinjerna har också fastställts av kongressen. Före lunchen var småföretagarnas villkor i blickpunkten. Punkt för punkt går ombuden nu igenom hur en starkare arbetsmarknadspolitik ska kunna tas fram, hur människor ska hindras att hamna mellan stolar och hur tryggheten ska finnas också för den som blir arbetslös.

Allt fler blir det i vårt Svergie. 70.000 fler i utanförskap nu än vid regeringsskiftet. Och just där ska vi jämföra. Just där KAN vi nu jämföra de alternativ som väljarna ska ta ställning till i september nästa år.

Mot socialdemokratin och de rödgrönas politik med investeringar i både viktiga näringar och människors kompetens, står det som Mona Sahlin i sitt tal kallade "arbetslöshetsalliansen". Resultatet av politiken är som sagt känd. Orsaken är till en del en internationell finanskris som drabat alla länder. Men det är inte hela förklaringen.

Alliansens förblindade övertygelse att jobben blir pånyttfödda genom sänkta skatterna har lett till jobbpolitikens bakslag. På många sätt ett av de största politiska misslyckanden i Sverige om man jämför löften före val mot resultat av politiken.

När trots allt mycket återstår av kväll och natt vågar jag påstå att den här kongressen redan har betytt oerhört mycket för Socialdemokratin och Sverige. Och det är många kongressdagar kvar att bygga vidare politiken på.

Mer att läsa:
- Aftonbladet intervju med Mona
- Bloggar: Åsa Eriksson, Eva Rundkvist, Karin Bergh
Fler på NetRoots.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,