lördag 3 oktober 2009

Nya, rödgröna förslag - och något som kärvar

Upphetsningen uteblir möjligen hos en vanlig, hederlig väljare som idag läser DN debatt. De rödgröna fortsätter presentera den gemensamma inriktningen inför ett maktövertagande nästa år.

Idag har turen kommit till något som förstås krävs av en regering men som möjligen inte i sig får folk att rusa till vallokalerna: "MyndighetsSverige". Utöver sammanslagningar handlar förslagen också om fastigheter och samordning.

Att det blir pengar över till annat är väl det mest lockande. I artikeln skriver de rödgröna:
Sammantaget bedömer vi att våra åtgärder skulle leda till besparingar på drygt 500 miljoner redan nästa år. Till 2012 bedömer vi att dessa åtgärder kan frigöra det dubbla – drygt 1 miljard kronor.
Behoven är tydliga av att göra myndighetsstrukturen tydligare. Inte minst bristerna vid polisens agerande mot Västbergarånet bevisar det. Något som fick justitieministern att kommendera "håll käft och jobba" och samtidigt oppositionen att lägga förslag om "ordning och reda".

Man hade också kunnat önska sig att förslag fanns om att göra det Ansvarskommittén skulle ha gjort, när man i stället gjorde mycket annat: ge förslag till den centrala styrningen i Sverige. Det uppdraget resulterade mest i den regionala debatten men behoven av en tydligare styrning av riket finns fortfarande kvar.

Att allt inte går i lås direkt är nästan självklart i ett samarbete. Det är väl inte heller för någon en överraskning att just ersättningssystemen är en fråga för förhandlingar mellan de rödgröna partierna. DN och Expressen rapporterar om S-förslagen om a-kassan. Något som direkt i Ekot blir en oenighet.

Tre partier - tre program. De innehåller så mycket gemensamt att det nu finns ett tydligt och bättre regeringsalternativ till dagens. Det är det väsentliga.

Intressant
?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,