lördag 17 oktober 2009

Jimmy Åkessons koppling till Vit makt-texter och Kd och Sd slåss om Astrid Lindgren

Sverigedemokraterna är tyvärr högaktuella. De främlingsfientliga mobiliserar för att ta sig in i riksdagen. Delar av rapporteringen från deras landsdagar är nyttiga signaler till alla som gått på att partiet "bara" är ett mobbat, normalt parti som slåss för "verklighetens folk", för att använda Göran Hägglunds språkbruk.

är det inte. Lögner och halvsanningar staplade ovanpå en värdering om människor som man bara känner avsky för är det riktiga Sd - inte den väna bild man som man så gärna vill ge.

Kd-ledaren Göran Hägglund inledde sitt "Verklighetens folk-tal" med bilden av Astrid Lindgrens Emil:
När Emil i Lönneberga hissade upp lilla Ida i flaggstången var det förstås ett praktfullt hyss. Men i dag kan vi välja att se det som en vacker hyllningsbild.
Idag var det Sverigedemokraternas tur att sno det kanske "svenskaste" vi har, Astrid Lindgrens berättelser. Och det är förmodligen tanken bakom. I ett tal talade SD:s Björn Söder om det "Förräderi pågår i riksdagens korridorer". Han avsåg förmodligen flyktingpolitiken.

Söder menar att "Astrid Lindgrens bokteman stämmer överens med värden som SD står för." Enligt Ekot hade Björn Söder i samma tal fått kraftfulla applåder när han uppmanat invandrare som "inte anpassar sig" till det svenska samhället att resa hem inte komma tillbaks. Han krävde också att Region Skåne river upp beslutet att ge sjukvård till papperslösa.

Om också detta var i Astrid Lindgrens anda kunde Söder inte veta. "Det är svårt att veta vad Astrid Lindgren hade sagt eller gjort", menade Söder.

Det är bra att Sahlin åter var tydlig om att samarbete eller beroende av Sd inte är tänkbart i dagens Eko-intervju. Och Expressens ledare skriver bra om SD:
Dessutom är förstås tilltag à la KD:s panikpopulism en veritabel livlina för SD. Sverigedemokraterna är überpopulister. De kommer inte att missa chansen att spela vägg med de etablerade partierna på sin väg mot riksdagen. Riksdagspartierna måste ge Sverigedemokraterna kalla handen och inte smutsa ner fingrarna. Så tvätta händerna ofta och använd handsprit.
Det är Mona Sahlin som har gett besked - nej till samarbete eller beroende. Det är moderatledaren Reinfeldt som har gjort ledande journalister osäkra på svaret och stenhårt bara svarar med "vi i alliansen vill kramas".

Trots det fortsätter (m)-anknutna bloggare som Dick Erixon att trixa och mixtra med ord för att komma bort från det egna partiets ställningstagande eller snarare vaga besked. Att socialdemokrater inte har makten att hindra invalda ledamöter i Trelleborts fullmäktige från att rösta vet förstås Erixon och andra. Han och andra borde i stället leverera inlägg med krav på ett tydligt besked från moderatledaren.

Behovet ökar av klarhet också sen Eva-Lena "avslöjar" den totala frånvaron av besked om Sd på moderaternas hemsida. Söker själv och får "noll" svar.

Noterar också att Åkesson inte tänker rösta för Sahlin som statsminister. Och det är ingen tillfällighet att Åkesson citerar Tegnérs Svea. När jag söker på det är träffen förstås till "Vikingarock" med sin "vit-makt-musik. Ganska träffande på Åkessons verkliga skepnad. Påstå inte att det är en tillfällighet och att Åkesson bara "råkat citera" en poet. Eller som Wiki skriver:
Ett praktiskt politiskt agitationssyfte hade dikten genom att uppmana till krig och stålsätta nationalmedvetandet. Då "Svea" i försiktigt valda utdrag upplästes på akademiens högtidsdag fick den många bifall. Hade "Krigssången" gjort Tegnérs namn känt i vida författarkretsar så gav "Svea" honom en plats bland landets främsta poeter
Fler bloggar
Fredrik Pettersson, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Ewa Jansson,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Är ni oroliga, med all rätt. SD kommer att få 10%, de flesta från LO. Varje röst på SD blir därmed en dubbel förlust för s.

August Palm sa...

Trickydick Eriksson blogg är totalt opålitlig vad det gäller verklighetsanknytning och är överhuvudtaget ingen rekommenderad läsning för någon faktasökare.

Göran Eriksson sa...

Det går väl int en timme utan du tänker på sd och deras framgångar? Skit inte i byxan bara, för här kommer dom...svenskarna har äntligen vaknat som sina nordiksa grannar!

Illwill sa...

Göran, nu ska vi inte överdriva det hela. Jag gissar på max 5.5% (antagligen lägre) för SD, i Norge får Frp 22.9%. Svenskarna har inte vaknat, några få har men majoriteten är lika blinda och korkade som alltid (ta en titt på Jinges logg, Sveriges idioter hänger där verkar det som). Vi var en gång storebror, nu är vi den efterblivna dräglande kusinen (nästan så man önskade att vi var araber, då 75% av deras äktenskap är mellan just kusiner).

Anonym sa...

SD-anhängare är besatta av missriktad avundsjuka och total brist på nationalekonomiska kunskaper. Söder vill inte personligen "betala för" att arbetsgivare ska få ekonomiskt stöd för att anställa invandrare. Att han "personligen" kan få betala dessto mer för invandrares arbetslöshet begriper han tydligen inte.
SD´s människofientliga tankar är horribla och jag skulle önska att SVT gjorde en dokumentär detta liksom att det genomfördes en omfattande demonstration mot den inhumana människosyn SD står för. Det vore ett misslyckande för svensk rikspolitik om detta parti kom in i riksdagen.
Beträffande SVT kan sägas att Åkesson fick fler oklippta minuter i Rapport än någon politiker i partiledardebatten. SVT´s nyhetsrapportering har under sin nya ledning blivit lika spektakulär som tabloidpressen. Det finner jag vara mycket oroväckande.

Gotiska Klubben sa...

Förvånar mig inte det minsta om Åkesson & Co snart slukar hela den svenska adeln, med deras Arte and Marte snack. Värre än Tgner :-)

Ceteris Paribus!

Ördög sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Var är kopplingen till "vit makt"-musik? Är du full eller hög?

Peter Andersson sa...

Anonym: Det var en avancerat kommentar, den där sista. Vad gäller "vit makt"-musik sjunger Ultima thule i "Svea rike"

Mörker och damm omhölja jorden
Fram, framåt, fram, strid är för norden Strid är för frihet, för barn och för maka´Vägen går framåt, den går ej tillbaka

Jimmie Åkesson skriver citatet:
Mörker och damm omhölja jorden.
Framåt fram! Strid är för Norden.

Strid är för frihet, för barn och för maka Vägen går framåt, den går ej tillbaka

Så värst mycket mer om Svea finns inte på nätet. Sd-ledaren och Ultima Thule.

Anonym sa...

Peter;
Åkesson citerar alltså dikten "Svea" av nationalskalden Esaias Tegnér, en dikt som också Ultima Thule tonsatt under titel "Svea Rike".
Tegnér brukar inte betecknas som Vit Makt, men satt däremot i svenska akademin och var ärkebiskop i växjö. Han var också professor i grekiska på Lunds universitet.
mvh sundin

Peter Andersson sa...

Sundin: tack för infon. För mig symboliserar Ultima Thule den svenska främlingsfientligheten. Att Åkesson citerar en dikt som på nätet nästan (säger nästan) enbart länkas till den "vikingarock.. som säljer skiten ger för mig ganska solklara signaler. Någon kan möjligen säga att det är tillfälligheter. Jag tror inte på det.

/peter