måndag 26 oktober 2009

Jobben och trovärdigheten

I en hastigt nedtecknad bloggpost skrev jag tidigare om den viktiga förskjutning som verkar ha skett i väljarnas syn på hur jobbpolitiken ska skötas. Enligt en mätning från Westander har (S) fått ett kraftigt ökat stöd och glappet mellan alternativen blir större. Visst är det glädjande att den kommer ett par dagar före en (S)-kongress med jobben som det viktigaste temat. En kongress som ska skärpa politiken ännu mer. En kongress som måste fortsätta ta tillbaks partiets trovärdighet i en fråga som satts högt och ofta högst upp sen partiet bildades. Så viktigt är jobbfrågan för oss. Och både förr och nu beror det inte främst på att partiets medlemmar har studerat teorier om samhället och upptäckt att noll arbetslöshet ger de vackraste pilarna eller mest guldkantade siffror. Att jobben har varit och är så viktiga beror på att arbetslöshetens förbannelse alltid har funnits i partiets sympatisörers vardag. Mer än för andra grupper.

Jag ser att Westanders undersökning säger att (S) är det "bästa" partiet för 35 procent när det gäller jobben. (M) har en liten uppgång till 28. Även om det är helt olika mätningar och säkert inte kan jämföras så tillåter jag mig det trots allt.

När Sören Holmberg och Henrik Oscarsson mätte efter 2006 (boken Regeringsskifte) visade siffrorna: bästa parti när det gäller jobben:
S 21 och M 35. Vid segervalet -94 sågs S som bäst på jobben av 36 procent av väljarna medan m hade stöd av låga 15.
En jobbkongress kan förstås bara förbättra. Det försämres inte heller av att regeringen får ny kritik av Finanspolitiska rådet för sina ofinansierade jobbskattesänkningar och trixande med utgiftstaken. Något som inte visar på tillräckligt ansvarstagande för finanserna och som innebär ökad osäkerhet när det gäller jobben. Tack föresten, Jonas Morian för tipset.

Krassman skriver om avsaknade mediakommentarer. Och kanske kommer någon "alliansbloggare" att skriva något. Vem vet. Det har varit tyst om jobben förr.


Om detta har också andra bloggat:
- Alexandra Einerstam: "M tappar jobbfrågan"
- Monica Green: "M tappar jobbfrågan".
- Kristian Krassman: "Media avgör"
- Johan Westerholm: "Alliansen tappar jobbfrågan"
- Peter Högberg: "Vi är arbetarpartiet - inte moderaterna".
- Ingemars nya blogg :"Höst för Reinfeldts politik"
- Fler progressiva bloggar på NetRoots.
- De rödgröna på just Rödgrön.se
- Stefan Wikén: "Jobbkongressen startar i medvind".
Pressmeddelande från Westander

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,