onsdag 28 oktober 2009

Välkommen till jobbkongressen, ombud

Nja, först och främst är det ju Veronica, inte jag som ska hälsa välkommen mer officiellt. Men jag tar mig friheten ändå och hälsa dig som är ombud välkommen till Stockholm och jobbkongressen. Jag gör det från hemmet, två pendeltågstationer från kongresslokalerna i Älvsjömässan. Sitter i och för sig i ett annat partidistrikt (länet) än kongressen (stan)
Något som ingen väljare känner till men som är partiets organisation. Vi har ju våra traditioner.

Du ska vara välkommen till en kongress som kan inrymma fröet till en valframgång nästa år. Ingenting är självklart. Valet kommer att bli jämnt. Men också här i Stockholmsregionen talar mycket för att vi socialdemokrater har stora möjligheter tillsammans med de rödgröna vännerna.

Jag är helt säker på att ju mer vi pratar om vad vi vill, desto bättre får vi genomslag hos väljarna. En av de viktigaste sakerna med kongressen är att den startar vår berättelse om vår egen färdriktning. Ibland ska vi sen göra valet enkelt för väljarna genom att nämna "Fredrik Reinfeldt". Men börja från och med nu i vår egen syn på samhällsproblem och dess lösningar.

Jobben som viktigaste frågan för väljarna och för oss som parti. Vi har aldrig haft det som en "valfråga". Jobben och kampen mot arbetslösheten har burit upp vår rörelse. Vi ser att väljarna nu ger oss ett större förtroende. De tror mer och mer att vi klarar jobben och den nu sittande regeringen inte gör det. Det sista, regeringens misslyckande, är väl också att se som mer än tomma gissningar. Det är evidensbaserat och bevisat.

Ombud: allt är inte "glassigt" i det Stockholm du har kommit till. Visst. Här finns landets rikaste och en bred, villaboende medelklass i tjänstemannayrken. Här finns faktiskt kommuner där moderaterna styr själva och där vårt parti bara är ett oppositionsparti bland andra. Visst har du kommit till en tillväxtregion som växer och bitvis frodas. Glöm inte att Stockholm också har den andra sidan:

Idag får du några vägledande ord från Mona Sahlin på DN Debatt. Ja, bli inte skrämd när du ser tidningen. Den stora morgontidningen påminner ofta om ett flygblad från våra motståndare, ännu en Stockholmsföreteelse som påverkar bilden av oss. Så också den andra som länge talat om "S och kommunism".

Mona har många viktiga budskap. Några ord som jag tycker är särskilt viktiga för vårt parti:
den stolthet vi känner inför denna samhällsbyggnad får aldrig innebära att vi värnar systemen framför de människor de utvecklats för. Vi socialdemokrater vill ta oss an uppgiften att förbättra och kvalitetssäkra välfärden och se till att den styrs av människors behov. Det är medborgarnas välfärd, trygghet och valfrihet vi vill garantera.
Det där är anledningen till att du är här. Att tillsammans enas om de stora samhällsbristerna. Att sortera ut vad politiken ska och kan göra och inte. Och sen mejsla fram ett starkt program med våra värderingar som utgångspunkt.

Du är inte på kongress för att i första hand gå omkring och vara stolt över partiets historia. Visst, visst ska vi vara det och visst, gör det! Men inte så intensivt att vi glömmer framtiden. Det är vår främsta arbetsuppgiften. Du eller jag är heller inte på kongress för att skälla på Reinfeldt. Visst, visst: många av de samhällsbrister vi ska ha en politik emot har han direkt orsakat. Men låt oss tala om de förslagen mer än om andra partier och deras företrädare.

Kongressen kan börja. En jobbkongress men också en bloggkongress. För oavsett hur klok du är som ombud och vilka förnuftiga beslut som än fattas så hjälper det knappast om vi inte kan berätta det för väljarna. Men vi är många, vi är starka och vi kan med tusentals röster tala om vår väg för Sverige.

Fler nya inlägg om kongressen:
Löwdin i Bromma, Viktor Tullgren, Rasmus Lenefors, Mohammedsvensson, Ulrika Falk, Ann-Catrin Brockman, Hannahs tankar,

Fler progressiva bloggare på NetRoots.
Fler blogginlägg om kongressen länkas i mitt tidigare inlägg

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,