fredag 9 oktober 2009

Moderater med anledning att bli tydligare i sin demokratisyn

Johan Westerholm fortsätter idag det viktiga bloggandet om gårdagens nyheter kring demokrati, media och journalistik. De två moderata riksdagsledamöterna som krävde ständig kontroll av svensk TV. DN vars förstasida var som ett riktigt alliansflygblad, med grund i förljugen statistik. Medier och EU där Gunnar Hökmark inte tycker att frågor om mediadominansen i Italen är något för parlamentet.

Jag påminnde själv om ytterligare tveksamheter: Reinfeldts utfall mot S om att partiet ringer nyhetsredaktioner. Den träff som ordnades mellan Regeringskansliet och Dagens Eko i början av mandatperioden. Dagens Eko, en ledande nyhetskanal vars tidigare medarbetare nu finns nära statsminister.

Ett trettiontal bloggar har kommenterat moderaternas motion om TV-kontroll. Man kan möjligen se fram emot en mer öppen och klargörande debatt inom moderaterna. Hur ser man i grunden på balansen mellan äganderätt och yttrandefrihet? Vad ligger bakom censur- och kontrolltankarna? Och visst finns väntar många av oss på en pressetisk diskussion, inte minst på tidningen Dagens Nyheter.

Fler inlägg, ex Calle Fridén, Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen, Roger Jönsson,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

En intressant debatt. Har fört den på min blogg oxå.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/10/kan-man-reglera-fram-rattvisa-media.html

Där tar jag fram fler aspekter. t ex att regleringslusta finns på flera håll.
Om om ägande och ideologi.

Fler inlägg än det i länken finns där

Anonym sa...

Tänk om motionärerna hade haft förstånd att reagera på och dokumentera rena osakligheter istället för att servera sedvanligt moderatgnäll.
Kvalitetskontroller utföres överallt utom av SVT? Är journalisterna där ett frälse?