fredag 23 oktober 2009

Björklunds räddningsförsök av den blåtonade alliansen

Debatten om de främlingsfientliga har den senaste tiden handlat om de skrämmande värderingar som partiledaren Åkesson förde fram i Aftonbladet. Före det kretsade diskussionen kring hur de två olika allinaserna ska hantera det parlamentariska läget om SD skulle bli riksdagsparti med vågmmästarroll.

För de rödgröna har det varit självklart att säga nej till varje form av samarbete och beroende av SD. Det var en bakgrund till att miljöpartiets Maria Wetterstrand hade kloka tankar i Expressens partiledarintervju. Skulle detta teoretiska men praktiskt hotande scenario slå in så är det naturligt att ett alliansparti i mitten tar ansvar och ingår en en rödgröna samarbetsallians. Ett utspel om det har också Mona Sahlin och Lasse Ohly stått för.

Maria säger i Expressenintervjun:
Skulle man få ett sådant läge som du beskriver i SIFO, då tycker jag att det logiska är att alliansen splittras och något av partierna där är beredda att diskutera med de rödgröna.Dagens utspel av folkpartiledaren Jan Björklund

frågan om vilket parti det skulle handla om ger hon svaret:
Centerpartiet har väl varit väldigt flexibelt, Folkpartiet också…
Idag verkar folkpartiledaren Björklund känna oro för den nu sittande alliansen. I ett utspel i Ekot försöker han vända frågan till att Mp, mot de deklarationer som Maria Wetterstrand gör ovan, skulle ingå i Reinfeldts regering. Det låter väldigt långsökt, minst sagt. En räddningsaktion för den blå alliansen kanske är naturlig. Men för Björklund är det bara att inse att det är väl sent.
Maria Wetterstrand och Fredrik Reinfeldt i samma regeringen finns bara inte.

Björklund hinner också förtydliga det som statsminister Reinfeldt borde ha besvarat men senast det begav sig i stället gjorde till ett obegripligt påhopp om att S styr svenska redaktioner. Björklund deklarerar att regeringen mycket väl kan sitta kvar trots SD som riksdagsvågmästare.
– Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte att hindra någon, inte sverigedemokrater och inte någon annan, från att rösta från förslag som vi lägger fram till riksdagen, men vi kommer inte att anpassa förslagen efter vad Sverigedemokraterna tycker.
Verkligen Intressant.

Fler progressiva bloggar på NetRoots.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

STOPPA TORTYREN!

SEROQUEL

- Peter Ingestad, Solna

Stefan sa...

Du resonerar ologiskt. Om sd blir vågmästare måste ju situationen lösas upp på något sätt. Ni från s-håll har ju själva pratat väldigt mycket om sådan teoretisk situation.

Så nu ger ju Björklund det besked ni efterfrågat. Alliansens alternativ är i ett sånt fall att slå sig ihop med mp. Vad är ert alternativ? Att c eller fp skulle samarbeta med dom gamla kommunisterna ledda av Lars Ohly? Vad tror du är det mest troliga alternativet, handen på hjärtat? Oavsett vad Wetterstrand säger idag. Om nu sd-situationen skulle uppstå i realiteten. Så bollen är ju faktiskt hos er sossar. Vad är ert "realistiska" alternativ om sd blir vågmästare?

Peter Andersson sa...

Stefan
Att jag slöade medd svaret har egentligen gjort det ännu tydligare. Om du kollar mitt inlägg och rodgron.se, där de rödgröna partiledarna gör gemensam sak.

http://peterlandersson.blogspot.com/2009/10/ekots-rubrik-borjar-reinfeldt-avgarom.html

Men alltså. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att Alliansen gärna vill få in kilar mellan de rödgröna. Det tillhör väl mer eller minde det "politiska spelet". Men jag tror inte att de lyckas.

P